Rīgā uzņem Kairiša filmas "Melānijas hronika" kadrus. Reportāža no filmēšanas laukuma
Filmas „Melānijas hronika” filmēšana Rīgā.
Kultūra
2014. gada 11. augusts, 16:48

Rīgā uzņem Kairiša filmas "Melānijas hronika" kadrus. Reportāža no filmēšanas laukuma

Jauns.lv

Aizvadītajās brīvdienās Rīgā, Nacionālās operas apkārtnē, bija manāmi vairāki desmiti 40. gadu stilā ģērbti cilvēki. Tur noticis nākamais Viestura Kairiša filmas „Melānijas hronika” filmēšanas posms. Piedāvājam ieskatu filmēšanas aizkulisēs.

Filmas uzņemšana Nacionālās operas telpās noritēja visu svētdienu, tur pulcējot gan galvenos aktierus, gan pašu režisoru un masu skatu dalībniekus. Lielu interesi apkārtējos izraisīja pie Operas durvīm pulcējošies cilvēki, kuri pēc skata krietni atšķīrās no mūsdienām. Lai arī filmēšana norisinājās Operas telpās, ne viens vien paspēja nofotografēties ar aktieriem arī ārpus tām. Filmas pirmizrādi Latvija piedzīvos 2015. gada beigās, taču aktīva filmēšana notiek jau visu augustu.

Liela daļa skatu uzņemti jau augusta sākumā, kad tika filmētas izvešanas ainas Dobeles novada Bikstu stacijā, masu skatos varēja piedalīties ikviens bikstenieks. Arī Rīgā filmēšanā piedalījās ne vien aktieri, bet arī masu skatu dalībnieki. Kā stāsta filmu studijas Mistrus Media pārstāve Inese Boka-Grūbe, šī Rīgā bija vienīgā filmēšanas reize, pārējie kadri tiks uzņemti ārpus galvaspilsētas. Filmēšana plānota Ludzā, Pasienē, Pildā, jau notikusi Bikstos. Nacionālajā operā uzņemti skati, kad Melānijas lomas atveidotājai operas laikā tiek paziņots par deportācijas draudiem. „Tas ir izšķirošais vakars, kad Melānijai paziņo, ka arī viņa var tikt deportēta,” īsumā par Rīgā uzņemto stāsta Boka-Grūbe.

 „Melānijas hronika” balstīta uz patiesiem notikumiem par Melānijas Vanagas dzīvesstāstu, par ciešanu pilnajiem cilvēku likteņiem 20. gadsimta lielākajā Latvijas nācijas traģēdijā – deportācijā. Stāsts veidots, balstoties uz kultūrvēsturnieces Melānijas Vanagas darba „Veļupes krastā”.

Filmas komandu veido režisors un scenāriju autors Viesturs Kairišs, operators Gints Bērziņš, producenti – Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, Melānijas lomas atveidotāja ir šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo. Filmā piedalās arī tādi Latvijā zināmi aktieri kā Maija Doveika, Guna Zariņa, Lilita Ozoliņa, Ivars Krasts, Juris Strenga un citi.

Filmas kopējais budžets ir viens miljons eiro, filma ir Latvijas un Somijas kopprodukcija.

Kasjauns.lv/ Foto: Anete Janševica, Agnese Zeltiņa