Vienīgie patiesie opozicionāri: lūk, partijas "Suverenitāte" dīvainības
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars un partijas „Suverenitāte” pārstāve Guntra Vīksna piedalās 12. Saeimas vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuru izlozē. „Suverenitātei” tika 2. numurs.
Politika
2014. gada 5. septembris, 06:18

Vienīgie patiesie opozicionāri: lūk, partijas "Suverenitāte" dīvainības

Jauns.lv

Ar ambiciozu saukli, ka tā esot „vienīgā patiesā opozīcijas partija”, 12. Saeimas vēlēšanās startē partija „Suverenitāte”. Šīs sīkpartijas programma vēlētājiem sola teju vai paradīzi zemes virsū – sākot ar bezmaksas sabiedrisko transportu, lata atjaunošanu un beidzot ar bezmaksas izglītību, tostarp arī augstāko.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopā ar antiglobālistiem pret kapitālistiem

Varētu šķist, ka „Suverenitāte” sola teju vai komunistisku laimību. Partijas priekšvēlēšanu programmā nav nekas teikts, ka tā atbalsta kādu konkrētu ideoloģiju, tomēr, ka tā ir pret kapitālismu var saprast, iepazīstoties ar tās programmatiskajām nostādnēm, kā, piemēram: „privātu un ārzemju banku darbības ierobežošana un kontrole”, „nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem jebkura līmeņa bezmaksas izglītības pieejamību”, „zeme un meži pieder tikai valstij un Latvijas pilsoņiem” un tamlīdzīgi. Partijas mājaslapā teikts, ka „Suverenitāte” ir gluži, vai vispasaules problēmu risinātāja, jo „tālākā planētas ekonomika jāveido uz vienmērīgas darba sadales principiem”, tāpēc nav iespējams iztikt bez „gandrīz pilnīga valsts monopola”. Savā ziņā partijas programmas radikālie saukļi nav nekas dīvains, ja ņem vērā to, ka „Suverenitātē” iekļāvušies arī antiglobālisti.

„Suverenitātes” mazpazīstamās lokomotīves

Pirmo reizi „Suverenitāte” uz mūsu valsts politiskās vēlēšanu skatuves parādījās pirms Eiroparlamenta vēlēšanām. Šogad maijā tā saņēma gaužām niecīgu atbalstu – vien 0,13%. Tagad tā cerot uz ievērojamāku vēlētāju atbalsta pieaugumu, bet būtu jānotiek īstiem debesu brīnumiem, lai tā pārvarētu 5% barjeru un iekļūtu Saeimā. Tomēr, tagad partijai būs „gan pārmaiņa, gan viss pārējais”, saka tās priekšsēdētājs, ģeokosmiskās fizikas metožu speciālists, pašnodarbinātā persona Andžejs Zdanovičs, kurš Rīgas sarakstā startē nevis ar pirmo, bet gan 14. numuru.

Tomēr tas, ka viņš ir saraksta lejasgalā it nebūt nenozīmē, ka ar pirmajiem numuriem startē daudz atpazīstamāki cilvēki. Visos piecos vēlēšanu apgabalos partija ir spējusi atrast tikai 43 deputātu kandidātus, kuru uzvārdi nav plaši pazīstami. Lielākoties viņu politiskie sasniegumi aprobežojušies ar dažādiem vāji apmeklētiem, bet skaļiem ielu protestiem un dusmīgiem blogu ierakstiem interneta portālos.

Partijas pazīstamākie pārstāvji ir „Antiglobālistu” priekšsēdētājs Andris Orols un Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna. Tāpat starp kandidātiem ir arī viens pašreizējais vietēja līmeņa politiķis – Balvu novada domes deputāts Dmitrijs Usins, kas pašvaldībā ievēlēts no vienas citas sīkpartijas – „Par prezidentālu republiku”. Tomēr ņemot vērā, ka „Suverenitātes” priekšvēlēšanu programmā rakstīts: „Partijas deputātam mainot partejisko piederību tiek zaudēts deputāta mandāts”, atklāts ir jautājums, vai Usins ir tiesīgs piedalīties vēlēšanās no citas partijas?

Partijas lokomotīves vēlēšanu apgabalos ir celtnieks Andris Orols (Rīga), juriste Guntra Vīksna (Vidzeme), Balvu novada domes deputāts Dmitrijs Usins (Latgale), podnieks – mūrnieks Normunds Vīrs (Kurzeme) un pedagogs Dainis Grabovskis (Zemgale).

Politiskais veidojums „Suverenitāte” izveidots uz sīkpartijas „Latvijas atmoda” (vēlāk – Rīgas partija) un biedrības „Antiglobālisti” bāzes. Īpaši daudz sponsoru un naudas partijai nav, tāpēc tā cenšas sev ievērību pievērst citiem līdzekļiem. Odiozākais gadījums bija Eiroparlamenta vēlēšanās, kad „Suverenitāte” partijas listē pamanījās ierakstīt cilvēku, kurš nav Eiropas Savienības valsts pilsonis, - azerbaidžāni Aidins Askerovs, kuru partijai nācās svītrot no saraksta.

Partijas listēs ir visnotaļ cienījamu profesiju – ugunsdzēsēju, šoferu, skolotāju, apsargu – un citu pārstāvji, kā arī pāris pensionāru un septiņi pašnodarbinātie. Par viņu politisko darbību nav daudz dzirdēts un diez vai viņi arī cer pārvarēt piecu procentu barjeru, jo savādāk jau priekšvēlēšanu programmā kā savu mērķi viņi nebūtu ierakstījuši atcelt 5% barjeru, kas liedz Saeimā nokļūt sīkpartijām

Zelta solījumi: par bezmaksas transportu un izglītību, pret gejiem!

„Suverenitāte” ievēlēšanas gadījumā sola pārskatīt Latvijas dalības Eiropas Savienībā lietderību, ierobežot bankas, izvēršot valsts dalību banku biznesā, un atjaunot nacionālo valūtu - latu, atvērt čekas maisus, Latvijas iedzīvotājiem nodrošināt jebkura līmeņa bezmaksas izglītību, tās programmas pielāgojot valstu augstākajam līmenim un bezmaksas sabiedrisko transportu. Tāpat uzsver, ka zemei un mežiem jāpieder tikai valstij un Latvijas pilsoņiem, kā arī jāpārtrauc veselībai nelabvēlīgas pārtikas ražošanas un izplatīšanas ierobežošana.

Vārdu sakot – dzīve pie piena upes ķīseļa krastos. Bet ne visiem tā spīd, jo „Suverenitāte” ir vienīgā partija, kura priekšvēlēšanu programmā ierakstījusi to, ka atbalsta „tradicionālo ģimeni”, bet arī to, ka jāierobežo LGTB (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transvestītu) publisku aktivitātes.

Vienmēr pirmie

Lai arī naudas priekšvēlēšanu aktivitātēm „Suverenitātei” ir vairāk nekā maz, tā tomēr pamanās ar dažādu triku palīdzību par sevi atgādināt. Viens no partijas saukļiem varētu būt: „Vienmēr pirmie!”. 5. martā viņi pirmajās stundās kā pirmie Centrālajā vēlēšanu komisijās iespēja iesniegt sarakstu Eiroparlamenta vēlēšanām, bet 17. jūlijā – 12. Saeimas vēlēšanām. Kaut arī tagad saraksta iesniegšanas laiks vairs negarantē 1. vēlēšanu saraksta numuru, tas tomēr visiem liek runāt par to, ka vēlēšanu process sācies ar to, ka sarakstu iesniegusi „Suverenitāte”.

Tāpat „Suverenitāte” publicē protestus par to, ka tai neļauj runāt. Piemēram, pirms dažām dienām „Suverenitāte” vairākās institūcijās iesniegusi protestu, norādot, ka no Latvijas Televīzijas puses vērojami vairākkārtēji likuma pārkāpumi vairāku gadu garumā un pirmsvēlēšanu diskusijas jau sākotnēji ir iecerētas negodīgas, nevienlīdzīgas un diskriminējošas, tajās ļaujot piedalīties tikai aptauju līderiem, nevis sīkpartijām, kuras sīkpartijas arī esot tieši tāpēc, ka tām neļauj izteikties.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA