Vaidavas pagastā tapis unikāls mucu muzejs "Liela muiža". VIDEO
Latvijā tapis vēl līdz šim nebijis muzejs. Vaidavas pagasta „Lielajā muižā” var ne tikai apskatīt pēc senajām tradīcijām darinātas mucas, bet arī pat izmēģināt roku, kā ir pagatavot mucu.
Novadu ziņas
2014. gada 17. oktobris, 17:49

Vaidavas pagastā tapis unikāls mucu muzejs "Liela muiža". VIDEO

Jauns.lv

Kocēnu novada Vaidavas pagasta „Madarās” izveidots ļoti īpašs mucu muzejs, kurā apmeklētāji var ne tikai iepazīties ar amatnieku darinājumiem, bet arī paši sevi izmēģināt mucenieka ādā. Lai arī muzeju oficiāli plānots atklāt tikai pavasarī, viesi tajā gaidīti jau tagad.

Kocēnu novada Vaidavas pagasta „Madarās” atklāts īpašs mucu muzejs „Liela muiža”. Māju saimnieks un mucenieks Jānis Grantiņš teic, ka tā izveidi bija ieplānojis pirms pāris gadiem. Tagad Rīgas – Valmieras ceļa malā slejas stiklota astoņstūru ēka, kurā izveidots muzejs. Muzeja ekspozīcija pastāvīgi papildinās.

Ideja par mucu muzeju ir materializējusies plašā un gaišā ēkā, kurā viesi gaidīti visa gada garumā - kā vasarā, tā arī ziemā. Lai arī oficiāls muzeja atklāšanas pasākums vēl nav bijis, tas plānots pavasarī, muzejs jau tagad ir atvērts apmeklētājiem.

Grantiņš atklāj, ka muzeja darbību plānots saistīt ar dažādām latviešu tautas paražām, kas raksturīgas konkrētajā gadalaikā. Piemēram, rudenī - kāpostu skābēšana, citā laikā - sviesta kulšana, gaļas un desu žāvēšana mucās.

Muzejs ne tikai stāstīs par mucām, bet, domājams, arī veicinās senā aroda atdzimšanu. Pašlaik Latvijā labi ja ir pieci īsti mucenieki, kuras mucas darina pēc seno meistaru tradīcijām. Sīkāk par mucu muzeju „Liela muiža” skatieties videosižetā.

Mucu muzejs „Liela muiža”
Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video

Tēmas