Sabiedrība
2014. gada 28. novembris, 21:43

Vai mazā Dāvja dzīvības glābšana spēs beidzot mainīt iepuvušo sistēmu?

Jauns.lv

Pēc Lienes Dambiņas saceltās ažiotāžas 9 gadus vecā Dāvja neatliekamai ārstēšanai ASV, kā allaž, Latvijas sabiedrība ir atsaucīga - daudzi iedzīvotāji ziedojuši naudu, lai Dāvis, kuram ir reta saslimšana, iespējami ātrāk tiktu uz slimnīcu Filadelfijā, kur šādus pacientus izglābj. Ja Dāvis tuvākajās dienās turp netiks, viņa dzīvība ir apdraudēta. "Šādi pacienti iznīkst dažu mēnešu laikā," saka zēna ārstējošais ārsts.

Šķiet, Latvijas sabiedrība ir jau pieradusi pie ziedošanas. Ja kādam ir grūti, palīgā nāk līdzpilsoņi. Nevis valsts. 9 gadus vecā Dāvja gadījums piektdien sacēla kājās vai visus medijus, jo palīdzība viņam ir vajadzīga nekavējoties, Latvijā to nespēj dot, savukārt valsts mēdz palīdzēt tikai gadījumos, ja jāapmaksā operācija kaut kur Eiropā. Dāvim palīdzēt var tikai ASV Filadelfijā, turklāt palīdzība glābtu viņa dzīvību, kas ir izdevies tik retas saslimšanas gadījumos.

Kas īsti kaiš latviešu puisēnam?

Bērna māte teic, ka pie ārstiem abi vērsušies pēc tam, kad zēns sūdzējies par sāpēm elpojot. Tad pēkšņi viņa vēders kļuvis nenormāli liels. Konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem. Kopš tā brīža Bērnu slimnīca jau pusgadu ir puisēna mājas un palāta - istaba. Pats Dāvis LTV "Panorāmas" kamerai pat nesmaida - tik nopietns viņš ir.

Dāvja ārstēšana iespējama vienīgi ASV, Filadelfijā, un ārstēšanas veikšanai nepieciešami vairāk nekā 300 000 eiro. Vienas dienas laikā sabiedrība savāca apmēram 50 tūkstošus, un zēna pārstāve medijos Liene Dambiņa cer, ka līdz pirmdienai vajadzīgā summa tiks savākta. Bet ja nu nē?

Trīs ministri piektdienas vakarā rod "fiksāko" iespējamo risinājumu

Piektdienas vakarā LTV studijā viesojās gan Dambiņa, gan veselības ministrs Guntis Belēvičs. Viņš aicināja visu sabiedrību līdzdarboties Dāvja dzīvības glābšanā. Bet ko tad pati valsts - likuma un burta kalpi brīdī, kad kāds bērns reāli mirst? Un visi iepriekšējie nomirušie? Vai tā ir valdība, kura par vienu no saviem primārajiem uzdevumiem postulēja padarīt Latviju kā ģimenei draudzīgu valsti? Uz šiem jautājumiem atbilžu nav. Ja nu vienīgi par tādu neuzskata piektdienas vēla vakara triju ministru ierosinājumu naudu Dāvja steidzamajai vajadzībai atrast "Latvijas Valsts mežu" budžetā  - tas gadījumā, ja tauta bērnam tomēr nesaziedos vajadzīgos 300 tūkstošus. "Meži" varētu segt atlikušo daļu. Šāda iniciatīva ātram situācijas risinājumam nāca no Belēviča, finanšu ministra Jāņa Reira un labklājības sfēras vadītāja Ulda Auguļa.

Vai vajadzīgā summa Dāvim tiks saziedota, kā vienmēr ir atkarīgs tikai no iedzīvotājiem. 

Filadelfijas Bērnu klīnika ir iesniegusi Bērnu slimnīcai rēķinu, nosacījumi paredz, ka rēķins jāveic ar priekšapmaksu, summa ir 427 000 dolāru jeb aptuveni 348 000 eiro. Ziedojumus vāc Bērnu slimnīcas fonds un labdarības organizācija "Ziedot.lv".

"Ziedot.lv" Dāvim iespējams ziedot, zvanot pa tālruni 90006681 un ziedojot 1,42 eiro, vai arī pārskaitot līdzekļus uz Bērnu slimnīcas fonda bankas kontiem ar atzīmi "Dāvim" - AS "SEB banka": UNLALV2X, konta Nr.LV84UNLA0050012160326, AS "Swedbank": HABA LV22, konta Nr.LV02HABA0551000377020, norādot fonda rekvizītus: Bērnu slimnīcas fonds, Reģ.nr.LV40008057120, Vienības gatve 45, Rīga, LV1004. Tāpat ziedot iespējams portālā "www.ziedot.lv".

Dāvi var glābt 300 tūkstoši eiro, LTV "Panorāmas" sižets:


Kasjauns.lv, Foto: ekrānuzņēmums no video