Bauskas muzejs vāc ziedojumus unikālas sudraba kannas iegādei
Bauskas novada muzejs vāc ziedojumus, lai varētu nosegt izdevums, kas radušies iegādājoties Bauskas „zelta laikmeta” liecību – 17. gadsimtā Bauskas zeltkaļu cunftes meistara darinātās sudraba kanna.
Novadu ziņas
2014. gada 1. decembris, 13:30

Bauskas muzejs vāc ziedojumus unikālas sudraba kannas iegādei

Jauns.lv

Bauskas novada pašvaldība sākusi ziedojumu vākšanu Bauskas zeltkaļu cunftes meistara Heinriha Timmes jaunākā darinātās sudraba kannas iegādei. 17. gadsimtā darināto kannu 14. novembrī par 10 000 eiro Ķelnes (Vācija) izsoļu namā „Lempertz” nosolīja Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejs.

Heinriha Timmes Jaunākā darinātā sudraba kanna uzskatāma par Bauskai unikālu vēsturisku mākslas priekšmetu. Vietējais muzejs to Vācijas izsoļu namā nosolīja par 10 000 eiro, kam vēl pieskaitāma nodokļu summa 2 936 eiro apmērā, tātad – pašvaldībai tas izmaksāja 12 936 eiro. Vēl pirms lēmuma pieņemšanas par piedalīšanos izsolē vairāki patriotiski noskaņoti Bauskas novada iedzīvotāji izteica vēlmi ziedot, lai šī sudraba kanna atgrieztos Bauskā. Tālab novada dome nolēma sākotnēji ieguldīt pašvaldības naudu, bet pēc tam vākt ziedojumus, informē Bauskas novada pašvaldība. Līdz novembra beigām šim mērķim pašvaldības kontā jau bija saziedoti 1470 eiro.

Bauskas novada dome stāsta, kādēļ šī sudraba kanna pilsētas vēsturei ir tik nozīmīga: „17. gadsimtu var dēvēt par Bauskas pilsētas „zelta laikmetu”, kad Kurzemes un Zemgales hercogs piešķīra pilsētai zīmogu ar lauvas attēlu, kad tika pabeigta Svētā Gara baznīca ar staltu zvanu torni, kad tika uzcelts Bauskas rātsnams, kad te darbojās daudzas amatnieku cunftes un rosījās tirgotāji. Zeltkaļu cunfte apliecināja pilsētas turību, jo šāda aroda amatnieku apvienības tolaik Latvijas teritorijā bija vēl tikai Rīgā, Jelgavā un Kuldīgā.

Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzejā glabājas zeltkaļu cunftes zīmogs. Mūsu pilsētas muzejā glabājas vien dažas vietējo zeltkaļu darinātas sudraba saktas, citas saktas un daži kausi ir arī Jelgavas un Rīgas muzejos, vairāki sudraba liturģiskie trauki ir draudžu īpašums, bet šāda veida izcila mākslas darba, kāds ir nupat iegādātā, daļēji apzeltītā 1333 gramus smagā sudraba kanna ar vāku, mums līdz šim nav bijis. Šādu Bauskā tapušu sudraba priekšmetu Latvijā palicis pavisam nedaudz, jo kādreiz tos izgatavoja muižnieku un turīgāko pilsētnieku, kā arī baznīcas draudžu vajadzībām. Līdz ar vācbaltu repatriāciju 1939. gadā lielākā daļa šādu priekšmetu aizceļoja uz Vāciju. Tamdēļ šī sudraba kanna tika izsolīta tieši Vācijā. Bauskas izcilāko amatnieku darbiem būtu jābūt aplūkojamiem Bauskā!”

Lai liecība par Bauskas „zelta laikmetu” atgrieztos mājās pirmais 300 eiro ziedoja Bauskas mērs Raitis Ābelnieks, kam sekoja viņa vietnieks Alvis Feldmanis. Dāsns ziedojums saņemts no SIA „Uzvaras-Lauks” – 500 eiro. Vērtīgā mākslas priekšmeta iegādes izdevumu segšanai atsaucies un ziedojis arī Rundāles pils saimnieks Imants Lancmanis un citi.

Bauskas novada domes pārstāve Andra Matuļenko informē, ka ziedojumus vāks līdz gada beigām.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto