Latvietim mēģinājums ārstēt bezmiegu ar mušmiru tinktūru beidzas ar traģēdiju
foto: Shutterstock
Vai "tautas dziedniekam" nāksies atbildēt par savu ieteikumu? - Diez vai!
112

Latvietim mēģinājums ārstēt bezmiegu ar mušmiru tinktūru beidzas ar traģēdiju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Meklējot risinājumu miega problēmām, jauns vīrietis nolēma izmēģināt sarkano mušmiru tinktūru. Šī metode, kurai viņš uzticējās, izrādījās liktenīga kļūda, novedot pie nopietnām veselības problēmām un hospitalizācijas. Latvijas ārsti atgādina: indīgu sēņu lietošana apdraud dzīvību.

Latvietim mēģinājums ārstēt bezmiegu ar mušmiru ti...

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS) TV3 raidījumam "Bez Tabu" skaidro, ka vīrietis, atsakoties no pārbaudītiem medikamentiem, mēģināja pārvarēt bezmiegu ar mušmiru tinktūru. Šis lēmums izraisīja smagas sekas, un viņu nogādāja slimnīcā ar smagām problēmān. "Pacientam ir nopietni veselības traucējumi, kas sevī ietver bezsamaņu, krampjus, elpošanas traucējumus, kuru dēļ pacients pašreiz ir intubēts. Viņš ventilējas, mostas ar izteiktu psihozi. Pacienta stāvoklis ir ārkārtīgi smags.," stāsta RAKUS Intensīvās terapijas un toksikoloģijas klīnikas vadītājs Roberts Stašinskis.

Iepriekš bija ziņots par kādu "tautas dziednieku”, kurš pārdeva žāvētu mušmiru pulveri kā nomierinošu līdzekli. Mediķi toreiz brīdināja par šāda veida sēņu bīstamību. Neraugoties uz to, internetā joprojām tiek slavinātas mušmires kā "brīnumlīdzeklis no dabas aptiekas", sniedzot padomus par to lietošanu. "Mušmires satur daudz aktīvo vielu. Lielākā daļa cilvēku tās lieto, lai izbaudītu apreibinošo efektu, kas atgādina alkohola reibumu," skaidro Roberts Stašinskis.

RAKUS ik gadu nonāk līdz 10 pacientiem, kas lietojuši indīgas sēnes gan "ārstēšanas", gan apreibināšanās nolūkos. Daudzi uzskata, ka šādi līdzekļi ir "pārbaudīti laika gaitā", taču ir būtiski atcerēties, ka dabā aktīvo vielu koncentrācija nav kontrolējama, un tā var būt letāla. Pretēji medikamentiem, kuru devas un lietošanas veidi ir stingri noteikti, vēsta "Bez Tabu".