Sabiedrība

Apņemsies izstrādāt trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānismu

Jauns.lv

Ministru kabinetā otrdien, 20.janvārī, tiks parakstīts memorands par trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānisma izveidi, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Apņemsies izstrādāt trauksmes cēlēju tiesiskās aiz...

Memorandu parakstīs Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks un "Sabiedrība par atklātību - Delna" direktors Gundars Jankovs, apliecinot, ka līdz gada beigām tiks izstrādāts tiesiskais regulējums trauksmes cēlēju tiesiskajai aizsardzībai.

Mehānisms, kuru plānots ieviest, paredz nostiprināt cilvēktiesību ievērošanu, korupcijas mazināšanu un labākas pārvaldības nodrošināšanu.

Pasākuma laikā tiks demonstrēti Latvijas trauksmes cēlēju pieredzes stāsti. Šie cilvēki tiesiskā aizsardzības mehānisma neesamības dēļ saskārušies ar sankcijām par savu neklusēšanu.

Valsts kanceleja uzsver, ka trauksmes cēlēju tiesiskā aizsardzība ir ļoti svarīga, lai cilvēkus neatkarīgi no darbības jomas iedrošinātu ziņot par pārkāpumiem, krāpšanos un korupciju, kā arī veicinātu atbildību par līdzcilvēkiem un valsti.

Jau pērn tika izveidota darba grupa, kuras uzdevums bija izstrādāt priekšlikumus efektīva trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānisma izveidei un īstenošanai. Tajā darbojas eksperti no vairākām valsts iestādēm.

LETA