Emigrantus uz Latviju vilina atpakaļ, piedāvājot Preiļu pili
foto: latgale.travel
Preiļu vēsturiskā mantojuma lielākais lepnums ir Preiļu muižas komplekss un parks, kas ir lielākais pilsētvides parks Latvijā.
Novadu ziņas
2024. gada 24. augustā, 06:29

Emigrantus uz Latviju vilina atpakaļ, piedāvājot Preiļu pili

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latgales plānošanas reģions un Preiļu novads vilina no Latvijas aizbraukušos latviešus uz tēvzemi ar iespēju darboties Preiļu pils 1. stāvā.

Emigrantus uz Latviju vilina atpakaļ, piedāvājot P...

"Preiļu pils rudenī uzsāks cītīgi meklēt nomnieku 1. stāvam. Remigrant vai topošais remingrant, varbūt šī ir tā lieliskā iespēja, kura Tevi gaida Latgalē un kura ļaus īstenot sapni par saimniekošanu pilī!?" liecina "Facebook" profilā "Es atgriežos Latgalē" publiskotā informācija.

Preiļu muižas komplekss un parks ir lielākais pilsētvides parks Latvijā (48 hektāri), no kuriem 13 hektārus aizņem parka dīķi un kanāli. Viduslaikos Preiļu novads ar pili piederēja Livonijas ordenim, bet kopš 1382. gada barona fon Borha dzimtai. Līdz mūsdienām saglabājušos romantiskā ainavu dārza veidolu Preiļu parks ir ieguvis 19.gs vidū. Parka iekoptajā teritorijā  ir 11 tiltiņi, romantiskā Ādama un Ievas sala, Mīlestības kalniņš, muižas kapela, zirgu staļļi, vārtsarga namiņš, 3 parka vārti, liepu aleja, 16 dižkoku taka.

2009. gadā renovētajā muižas vārtsarga namiņā iekārtota Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja atklātā mācību krātuve. Preiļu muižas apbūve kopumā un katrs tās elements atsevišķi (pils, kapela, stallis, vārti, vārtsarga namiņš, parks) ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi. Tos apvij daudzas leģendas un noslēpumi, ko nu jau iespējams noklausīties atjaunotajās Preiļu pils telpās.