VIDEO: gada krāšņākais “zvaigžņu lietus” šajās dienās redzams arī Latvijā
foto: EPA/Scanpix
Perseīdu meteors 2024. gada 11. augustā Ungārijā.
Sabiedrība
2024. gada 11. augustā, 21:44

VIDEO: gada krāšņākais “zvaigžņu lietus” šajās dienās redzams arī Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šajās dienās zemes iedzīvotāji var vērot gada krāšņāko “zvaigžņu lietu” jeb perseīdas.. 2024. gadā visbagātīgākais zvaigžņu krāšņums gaidāms no 11. līdz 13. augustam. Latvijā šo parādību var vērot jau tagad!

VIDEO: gada krāšņākais “zvaigžņu lietus” šajās die...

Perseīdas var vērot katru gadu no jūlija vidus līdz augusta beigām. Šogad maksimuma brīdī, kas būs ap pusnakti, būs redzama puse Mēness, kas nodrošinās ideālus apstākļus vērošanai līdz pat rītausmai, vēsta "Live Science".

Perseīdas ir meteoru lietus, kas veidojas, Zemei šķērsojot milzīgu putekļu un atlūzu plūdus, kas atdalījušies no Svifta-Tatla komētas. Šīs atlūzu joslas garums sasniedz vairākus miljardus kilometru.

Svifta-Tatla komēta pietuvojas mūsu planētai reizi 133 gados (iepriekšējo reizi tas notika 1992. gadā). Tās fragmenti nokrīt Zemes atmosfērā un tā rezultātā aizdegas - šo parādību sauc par zvaigžņu krišanu. Perseīdas radiants atrodas Perseja zvaigznājā - no tā arī cēlies meteoru lietus nosaukums. Perseīdus var redzēt visā ziemeļu puslodē, arī Latvijā. Sociālajos tīklos jau publicēti vairāki pagājušajā naktī uzņemti video.