Mārupiešus terorizē motorolleri un droni, Daugavpilī iekausta motociklu, Jāņupē uzdarbojas vandaļi: kriminālā province
foto: Ogres novada pašvaldības policija
Ogres novada pašvaldības policija aizvien biežāk no Daugavas izvelk nelegālos vēžošanas murdus.
112

Mārupiešus terorizē motorolleri un droni, Daugavpilī iekausta motociklu, Jāņupē uzdarbojas vandaļi: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Mārupes iedzīvotājiem naktsmieru traucē gan motorolleri, gan droni: jaunieši vēlās vakara un nakts stundās ar saviem skaļajiem braucamajiem pamodina kaimiņus, bet, kad viņi aizmiguši, viņi nevar mierīgi gulēt, jo jāsatraucas par virs privātmājām lidojošajiem droniem. Savukārt Daugavpilī kāda nikna dāma iekaustījusi motociklu.

Mārupiešus terorizē motorolleri un droni, Daugavpi...

Nav kārtības arī uz ūdeņiem. Olainē vandaļi posta Jāņupes karjera pontonu un to palaiž “brīvā peldējumā”, bet Ogres novadā darba pilnas rokas ir Ūdens patruļai, kurai jātvarsta gan drošības vestēs neietērptos kuģotājus, gan nelegālos vēžotājus. 

Jaunieši naktīs ar motorolleriem terorizē mārupiešus

Mārupē uzradusies jauniešu kompānija ar motorolleriem, kas naktīs ar saviem braucamrīkiem pārvērš naktsmieru mīlošos Pierīgas iedzīvotāju dzīvi par murgu, jo viņi pa pilsētas ielām iemīļojuši taisīt skaļus dragreisus. Vietējie internetā ievietojuši video, kurā redzams, kā uz motorolleriem sasēdušies jaunieši “dragā” privātmāju rajonā: “Mārupē jaunieši naktīs ar motorolleriem terorizē iedzīvotājus”. 

TV3 raidījums “Degpunktā” vēsta: “Skaļi izpūtēju trokšņi un motosporta cienīgi triku elementi diennakts tumšajā laikā vairākkārt manīti Mārupes ielās. Apkārtnes iedzīvotāji vēlas pievērst uzmanību jauniešu braukšanas tendencei, ar kuru sadzīvot kļūst arvien grūtāk.” Viņi sāk braukāt ap vienpadsmitiem naktī un “dragā” līdz pat vieniem naktī. Mārupieši domā, ka jaunieši pat speciāli savus braucamos padarījuši skaļākus, tiem noņemto izpūtējus. Savukārt Mārupes novada pašvaldības policijas priekšnieks Juris Jēkabsons pauda, ka iedzīvotāju sūdzības par trokšņojošiem mopēdiem tiek uzklausītas, bet neviens skaļais braucējs pie rokas jeb uz motorollera notverts un nostrostēts nav.

Pa Mārupi lido “nakts droni”

foto: Mark Boulton / Alamy/ Vida Press
Mārupiešus satrauc arī virs viņu galvām vakara stundās un naktīs lidojošie droni, kuri atlido nez no kurienes.
Mārupiešus satrauc arī virs viņu galvām vakara stundās un naktīs lidojošie droni, kuri atlido nez no kurienes.

Motorollers nav vienīgais motorizētais pārvietošanās līdzeklis, kurš satrauc mārupiešus. Ir troksnis nāk arī no gaisa. Kāda mārupiete “Facebook” grupā “Marupe Info” kaimiņus pirms nedēļas brīdināja: “Esiet modri! Šovakar virs īpašumiem Ventas ielā ap pulksten 21:00 tika manīts aizdomīgs drons veicot manevrus virs īpašumiem. Kaimiņus lūdzu pārbaudīt video novērošanu vai ziņot par personām , kuras veica šos manevrus .”

Savukārt jūlija vidū kāds cits mārupietis “Facebook” satraukti ziņoja: “Labdien kaimiņi!!! Šonakt pulksten 01:46 Māliņu -Lībiešu ielas krustojumā gaisā karājās drons! Diezgan paliels. Paķēru rokas prožektoru un apspīdināju, pēc kā drons pazuda virzienā uz Lielo ielu! Esam uzmanīgi, jo visdrīzāk mūsu īpašumus un ieradumus, durvis, jumta logus, terases, balkonus vēro ar mūsdienu tehnoloģijām. Ja naktī iznāk pamosties, pametam skatu apkārt debesīs.”

Daugavpilī nikna dāma iekausta motociklu

Savukārt Daugavpilī “tehnikas motorizētie izstrādājumi” nevis uzbrūk cilvēkiem, bet gan otrādi. Tur kāda 36 gadus veca dāma pamatīgi iekaustīja motociklu. Daugavpils pašvaldības policija informē: “Pagājušās nedēļas vidū pašvaldības policijas videonovērošanas postenis konstatēja, ka pilsētas centrā kāda persona mērķtiecīgi cenšas sabojāt stāvvietā novietotu motociklu: sākotnēji mēģināja to apgāzt, sperot ar kāju, bet pēc tam mērķtiecīgi to apgāza pagrūžot. Pēc notikušā vainīgā persona devās prom no notikuma vietas, pa ceļam iesaistoties diskusijā ar aculieciniekiem, kā arī rādot viņiem nepieklājīgus žestus. Visa informācija tika nodota tuvākajai pašvaldības policijas mobilajai patruļai, kura, apsekojot apkārtni, operatīvi atrada un aizturēja vainīgo personu – kādu 1988. gadā dzimušu sievieti, kura tika nodota Valsts policijas amatpersonām turpmāko procesuālo darbību īstenošanai.” 

Jāņupes karjerā uzdarbojas vandaļi

foto: Olaines novada pašvaldība
Jūlijā jau vairākas reizes vandaļi papostījuši Jāņupes karjera pontonu un palaiduši to “brīvā peldējumā”.
Jūlijā jau vairākas reizes vandaļi papostījuši Jāņupes karjera pontonu un palaiduši to “brīvā peldējumā”.

Olaines pašvaldība jūlija vidū saņēma informāciju, ka Jāņupes karjerā pie pontona laipas ūdenī ir bīstams priekšmets. Uzņēmuma “Olaines ūdens un siltums” darbinieki apsekoja objektu un secināja, ka pontona laipa ir pārvietota un tagad tai blakus atrodas caurteka, kas rada bīstamību, turklāt nodarīti postījumi iekārtām. 17. un 18. jūlijā “Olaines ūdens un siltums” darbinieki veica remontdarbus – salaboja pontona laipu un novietoja to vietā, kur tā sākotnēji atradās, bet jau 24. jūlijā pašvaldībā atkal tika saņemta satraucoša ziņa, ka Jāņupes karjerā pontona laipa vēlreiz ir pārvietota un salauzta. Vietvara atgādinām, ka šāda apzināta kaitēšana, pirmkārt, ir bīstama, kāds var peldoties satraumēties, un, otrkārt, rodas finansiāli zaudējumi, kā arī tiek degradēta vide!

Daugava pārvēršas par lielceļu

foto: Ogres novada pašvaldības policija
Ogres novada pašvaldības policija aizvien biežāk no Daugavas izvelk nelegālos vēžošanas murdus.
Ogres novada pašvaldības policija aizvien biežāk no Daugavas izvelk nelegālos vēžošanas murdus.


Toties Ogres novadā tagad uz ūdeņiem jābūt īpaši likumpaklausīgiem, jo tur darbu veic Ogres novada pašvaldības policijas Ūdens patruļa. Pašvaldība vēsta: “Ogres novadā it sevišķi Daugavas upes akvatorijā satiksmes intensitāte  uz ūdens ir stipri  palielinājusies – ja kādreiz to varējām salīdzināt ar lauku celiņu, tad šobrīd, īpaši siltajā laikā, tā nu jau kļuvusi par lielceļu.  Cilvēki pārvietojas ar kuteriem, laivām, SUP dēļiem, jahtām, ūdensmotocikliem un citiem peldlīdzekļiem, tāpat šis ir laiks, kad uz ūdens un ūdens tuvumā  ļoti lielu laiku pavada bērni un jaunieši.

Biežāko kuģošanas pārkāpumu raksturs ir nemainīgs – uz dažāda veida peldlīdzekļiem atpūtnieki vieglprātīgi attiecas pret drošības vestēm. Proti, bērniem līdz 12 gadiem pārvadājuma laikā ar jebkuru peldlīdzekli to lietošana ir obligāta, bet praksē dzirdam atrunas par karsto laiku un neērtībām.  Konstatētas arī situācijas, kad iedzīvotāji dodas izbraucienos ar nomātu ūdens motociklu, taču nezina, ka to drīkst vadīt tikai tad, ja ir iegūta kuģošanas apliecība.

Tāpat pastiprināta uzmanība tiek pievērsta arī Makšķerēšanas noteikumu ievērošanai un maluzvejniecības pārkāpumu konstatēšanai. Aizvien biežāk tiek atklāti izliktie vēžu murdi, kas tiek piestiprināti pie mājas piestātnēm, līdz ar ko, tiek pārkāpti Ministru kabineta Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi.”