112
2024. gada 20. jūlijā, 13:01

VIDEO: kārtības sargi zirgu mugurā devušies kārtējā patruļā pa Imantu; policisti atklāj darba specifiku

Jauns.lv/Degpunktā

Rīgas mikrorajonu iedzīvotāji vasarā pamanījuši, ka aizvien biežāk uz ielām parādās policijas darbinieki, kuri sēž zirgu mugurā. Uz pelēko dzīvokļu namu fona skats ir visnotaļ iespaidīgs.

VIDEO: kārtības sargi zirgu mugurā devušies kārtēj...

Policijas reidā pa Imantu 19. jūlijā devās zirgi Konstantinopols un Lilioms. Dzīvnieki spēj strādāt tandēmā, jo katram zirgam jāatrod piemērotākais pārinieks, ar ko viņam visvieglāk sastrādāties, kā arī dzīvnieks sadarbojas tikai ar vienu policistu. Par patiesajiem likumsargu uzdevumiem vairāk stāsta TV3 raidījums "Degpunktā".

foto: Ekrānuzņēmums
Jātnieku policijas vienības Latvijā strādā jau kopš 2000. gada.
Jātnieku policijas vienības Latvijā strādā jau kopš 2000. gada.

Viens šāds zirgs, uzturot kārtību, ir spējīgs aizstāt līdz pat 10 policistiem.

"Mūsu pienākumi ir tādi paši, kā policijas darbinieka pienākumi – nodrošinās sabiedrisko kārtību. Vienīgā atšķirība, ka mēs to darām kopā ar zirgu," stāsta Valsts policijas vecākā inspektore Marija Meņģele.

Jātnieku policijas uzdevums nav sodīt cilvēkus ar naudas sodiem, bet gan izteikt mutisku brīdinājumu, kas nereti ir ļoti efektīvs līdzeklis, pat lai atžirgtu no alkohola reibuma.

"Zirgam ir ļoti unikāla iedarbība. Cilvēks paliek skaidrā, atver acis – zirgs! Guļošais pieceļas," atklāj inspektore.

foto: Ekrānuzņēmums
Policijas reidā pa Imantu 19. jūlijā devās zirgi Konstantinopols un Lilioms.
Policijas reidā pa Imantu 19. jūlijā devās zirgi Konstantinopols un Lilioms.

"Policijas hipologi atradās Kurzemes prospektā, jo veica ikdienas patrulēšanu. Hipologi rūpējas par sabiedriskās kārtības nodrošināšanu bērnu vasaras brīvlaikā, īpaši pievēršot uzmanību bērnu drošībai. Aktīvi tiek veikts preventīvs darbs ar iedzīvotājiem, īpaši pievēršot uzmanību gājēju pāreju un krustojumu šķērsošanai, elektroskejriteņu izmantošanas kārtībai un drošības noteikumu ievērošanai," paskaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Jātnieku policijas vienības Latvijā strādā jau kopš 2000. gada.

Policisti uz zirgiem, jeb - VP Rīgas reģiona pārvaldes Hipologu grupa - patrulē arī citviet Rīgas apkārtnē, piemēram, Juglā, Ķengaragā, Salaspilī, Ziepniekkalnā, Ropažos un citās vietās.