50 eiro vai izplatīs kailfoto! Vīrietis saņem nosacītu cietumsodu par sievietes šantažēšanu
foto: Shutterstock
Noteikts sods vīrietim par izspiešanu, izmantojot draudus.
112
2024. gada 15. jūlijā, 16:47

50 eiro vai izplatīs kailfoto! Vīrietis saņem nosacītu cietumsodu par sievietes šantažēšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Zemgales rajona tiesa piespriedusi četrus mēnešus ilgu nosacītu cietumsodu kādam vīrietim, kurš, izmantojot viņa rīcībā esošo kailfoto, vairākkārt šantažēja kādu sievieti, informēja Ģenerālprokuratūrā.

50 eiro vai izplatīs kailfoto! Vīrietis saņem nosa...

Šī gada 11. jūlijā Zemgales rajona tiesa, izskatot krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par izspiešanu, izmantojot draudus, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem, kas noteikta nosacīti ar pārbaudes laiku uz sešiem mēnešiem. Tāpat tiesa lēma no apsūdzētā par labu cietušajai piedzīt mantiskā un morālā kaitējuma kompensāciju 550 eiro.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis, izmantojot to, ka viņa rīcībā bija cietušās sievietes kailfoto, kā arī viņu savstarpējā sarakste ar intīma rakstura informāciju, bez tiesiska pamata nolēma pieprasīt sievietei naudu. Pretējā gadījumā apsūdzētais izteica draudus, ka viņš izpaudīs apkaunojošas ziņas par cietušo sievieti un publiski izplatīs viņas kailfoto un savstarpējo saraksti ar intīma rakstura informāciju.

Cietusī sieviete viņam samaksāja prasīto naudas summu – 50 eiro. Šī gada sākumā apsūdzētais vēlreiz izteica draudus un pieprasīja cietušajai 50 eiro, taču viņa, uztverdama draudus kā reālus, paziņoja par notikušo policijai.

Procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Pēc tam, kad tiesas nolēmums būs stājies likumīgā spēkā, apsūdzētajam ir pienākums 10 darbdienu laikā reģistrēties Valsts probācijas dienesta teritoriālajā struktūrvienībā atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai – Valsts probācijas dienesta Vidzemes reģiona teritoriālās struktūrvienības Valmieras nodaļā.

Sodu – brīvības atņemšana – apsūdzētajam var neizpildīt, ja tiesas noteiktajā sešu mēnešu pārbaudes laikā viņš neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, nepārkāps sabiedrisko kārtību un izpildīs kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos un soda izpildes iestādes noteiktos pienākumus.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.