"Esam šeit, lai mācītos no jums" Ukrainas sociālās politikas ministre Latvijā gatavo valsti ceļam uz ES
foto: Mārtiņš Ziders/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"
Ukrainas sociālās politikas ministre Oksana Žolnoviča pauž pateicību Latvijai un labklājības ministram Augulim par dalīšanos ar pieredzi.
Sabiedrība
2024. gada 8. jūlijā, 05:44

"Esam šeit, lai mācītos no jums" Ukrainas sociālās politikas ministre Latvijā gatavo valsti ceļam uz ES

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ukrainai priekšā ir garš, reformu un pārmaiņu pilns ceļš uz Eiropas Savienību (ES), ko neizmērāmi apgrūtina Krievijas terors pret valsts iedzīvotājiem un militārā agresija. Lai izprastu labo praksi un gatavotos uzdevumiem labklājības sfērā, Latvijā oficiālā vizītē ieradās Ukrainas sociālās politikas ministre Oksana Žolnoviča.

"Esam šeit, lai mācītos no jums" Ukrainas sociālās...

Dienaskārtībā ministrei bija ieplānotas tikšanās ar virkni viņas pārstāvētajā jomā darbojošos iestāžu Latvijā, kā arī Labklājības ministru Uldi Auguli. Jauns.lv bija iespēja parunāt ar Žolnovičas kundzi īsi pēc viņas vizītes Nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari", kur Ukrainas valdības pārstāve tostarp tikās arī ar Latvijā ārstētajiem ievainotajiem Ukrainas karavīriem.

Ukrainas sociālās politikas ministres Oksanas Žolnovičas viesošanās Jūrmalā.

Ukrainas sociālās politikas ministres Oksanas Žolnovičas vizīte Latvijā

Piektdien, 5. jūlijā, Latvijā viesojās Ukrainas sociālās politikas ministre Oksana Žolnoviča.

Ukrainai priekšā reformas labklājības sfērā

"Šeit esmu pirmo reizi un man ir iespaids, ka esmu ļoti silti sagaidīta. Iespējams, jūs paši vairs to nepamanat, bet ukrainim - ierasties šeit un redzēt, ka visapkārt ir Ukrainas valsts karogi un cilvēki tik dažādos veidos izsaka atbalstu - tas nozīmē ļoti, ļoti daudz," saka ministre. Viņa norāda, ka oficiālās vizītes ietvaros tikšanās visos līmeņos rāda, ka Latvija nenogurst būt plecu pie pleca ar Ukrainu.

"Karš turpinās jau trešo gadu. Šobrīd mums ir svarīgi sajust, ka ir sabiedrotie, kuri joprojām stāv mums blakus un ir gatavi ar savu balsi jau tagad pārstāvēt mūs ES, atgādināt par mums. Man ļoti emocionāla izvērtās satikšanās ar mūsu karavīriem, kuri rehabilitējas "Vaivaros". Kopā parunājām, izsmējāmies. Viņi ir iedvesmoti un šeit gatavi cīnīties par savu veselību," stāsta Žolnoviča.

Oficiālās vizītes mērķi, kā norāda ministre, ir spert konkrētus soļus, gatavojoties iestāties ES: "Valstīm, kuras izvēlās iet šo ceļu - nav viegli. Taču mums ir daudzkārt grūtāk, jo visas nepieciešamās reformas ir jāīsteno kara apstākļos. Mums ir jādara viss, lai šo ceļu izdotos mērot ātrāk. Ukrainas un Latvijas pieredze ir salīdzināma, tostarp arī labklājības jomā ir bijuši līdzīgi izaicinājumi - rūpes par bērniem, atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti. Esam atbraukuši ar komandu, lai iepazītos ar to, kā būtiskie sociālie jautājumi tiek risināti Latvijā. Vienojāmies ar jūsu ministru par to, kā Ukraina varētu labāk saņemt izmaiņai nepieciešamās zināšanas, algoritmus, mehānismus. Tā, lai mums nevajadzētu divreiz izgudrot velosipēdu, tā teikt." 

Žolnoviča pauž pateicību Latvijai un labklājības ministram Augulim par dalīšanos ar pieredzi - kā veiksmes stāstiem tā kļūdām, no kurām izvairīties. Uz jautājumu, vai viņasprāt Ukrainai ir daudz darāmā labklājības jomā, Žolnoviča norāda, jebkura veida reformas šajā sfērā ir sarežģītas, dārgas un bieži vien saasināti uztvertas. Ātri tas nenotikšot.

Vizītes laikā ministre apmeklēja arī Valsts sociālās aprūpes centru “Rīga” filiāli “Teika”, kā arī Latvijas Samariešu apvienības pārziņā esošo sociālās aprūpes centru “SenRīga”, kas ir pirmais ģimeniskas pieejas sociālais aprūpes centrs Latvijā, kas veidots pilsētvidē.