foto: Ekrānšāviņš
“Tikai dūrei spēks...” tēvs vīlies, ka izbeigts administratīvais process par Mārupes pamatskolā piekauto dēlu
Vērsāmies VP, lai mēģinātu izskaidrot, kādēļ attiecībā uz šo administratīvo lietu pieņemts šāds lēmums.
Sabiedrība
2024. gada 5. jūlijs, 11:54

“Tikai dūrei spēks...” tēvs vīlies, ka izbeigts administratīvais process par Mārupes pamatskolā piekauto dēlu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēc uzbrukuma, ko dēls piedzīvoja Mārupes pamatskolā pērnā gada izskaņā, audzēkņa vecāki vērsās Valsts policijā (VP). Lieta gan beigusies bez soda huligānam – tikai ar sāpīgām atmiņām viņa upurim.

Incidentā vairākus gadus vecāks “karatists”, kā apgalvo cietušā puiša tēvs, iesitis viņa dēlam pa vēderu tā, ka nācies viesoties un nakti pārlaist slimnīcām, kā arī sāpes nav pametušas vēl vairākas nedēļas.

Par uzbrukumu cietušā tēvs Vairis policijā vērsies jau iepriekšējā gada rudenī, kad tas noticis. Pēc pāris nedēļām no VP saņemta ziņa, ka ir uzsākta administratīvā lieta. “Kopš tā laika, vairāk nekā pusgadu, no policijas ne čiku ne grabu,” saka skolēna tēvs.

Nesen izdevies sazvanīt policijas pārstāvi, kurš Vairim izskaidrojis, ka lieta ir izbeigta jau pirms pusgada. “Un uzbrucējs - uz trešo gadu 9. klasē atstātais -, ir palicis bez soda. Pamatojums - tiesu medicīniskā ekspertīze miesas bojājumus nav uzrādījusi. Tagad par tā saucamo "ekspertīzi" - ekspertīze Jelgavā ilga akurāti 2-3 minūtes. Jaunietim palūdza pacelt kreklu uz piecām sekundēm un pārējās pāris minūtes notika dokumentu aizpildīšana. Man jau tad bija skaidrs, ka ar šādu ekspertīzi nekādu rezultātu nebūs. Ekspertīzes meitenei pajautāju, kāda jēga ir krekla pacelšanai. Atbilde bija - lai redzētu ir vai nav zilumi,” atceras Vairis.

“Tātad ekspertīzes secinājumi par miesas bojājumu nodarījumu varētu būt sekojoši - ir zilumi, ir miesas bojājumi, nav zilumu, nav miesas bojājumu. Tas, ka jaunietis nakti pavadīja slimnīcā bet pāris nedēļas dēļ sāpēm pavadīja mājas režīmā, tas neko nenozīmē. Par psiholoģisko triecienu un citām lietām, kuras nevēlos iztirzāt, nemaz nerunāšu. Nerunāšu arī par to, ka policija gala lēmumu neatsūtīja un vakar [dienā, kad izdevās sazvanīt likumsargus] visai negribīgi šo lēmumu sūtīja, vairāk spriedelējot, kā tas gadījies, ka gala lēmums nav atsūtīts,” publiski par notikušo raksta tēvs.

Viņš ar nožēlu secina, ka “tikai dūrei ir spēks”, un pauž, ka - ja “pāris gadus vecāks karatists skolā var uzbrukt skolēnam, bet skola drošību nodrošināt nespēj”, tad acīmredzot vajadzējis atbildēt “ar tādu pašu uzbrukumu”, jo uz “policijas palīdzību paļauties nav vērts”.

“Šajā gadījumā ne jau par sodu es priecātos. Man jaunietim tagad ir grūti paskaidrot, ka dzīvē tā notiek - kāds tev uzbrūk, bet sodu par to var nesaņemt, jo tev vajadzēja ļaut sevi savainot smagāk. Kas ir tā morāle, ko policija ar šādu bezdarbību parāda? Ka mums pašiem ir jāgādā beisbola nūjas, jāiegādājas ieroči vai bērni, kā minimums, jānodrošina ar gāzes baloniņiem?
Sargājam sevi un lai visiem jauka diena,” raksta Vairis.

Policija apgalvo, ka par procesa izbeigšanu ziņots laikus

Vērsāmies VP, lai mēģinātu izskaidrot, kādēļ attiecībā uz šo administratīvo lietu pieņemts šāds lēmums.

VP atbildē norāda, ka iesniegums par šo incidentu tika saņemts 2023. gada 12. oktobrī. Tajā pašā dienā VP Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Dienvidu iecirknī tika uzsākts Administratīvā pārkāpuma process pēc Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 12. panta, proti, par maznozīmīga miesas bojājuma nodarīšanu. Pieņemts arī lēmums par tiesu medicīniskās ekspertīzes noteikšanu, lai noteiktu nodarīto miesas bojājumu smaguma pakāpi.

Komentējot tēva izteikumus par ekspertīzi un to, ka laikus nav paziņots par procesa izbeigšanu, policija norāda – [ekspertīzes] atzinumā norādīts, ka, pamatojoties uz tiesu medicīnas apsekošanas datiem un medicīnisko dokumentu datiem, miesas bojājumi nav konstatēti. VP uzsver, ka tas gan neizslēdz fizisku sāpju nodarīšanu konkrētajā uzbrukumā, par kurām runā tēvs.

Pamatojoties uz eksperta atzinumu, tika pieņemts lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa izbeigšanu. Par notikušo tika sagatavots un nosūtīts paziņojums Valsts probācijas dienestam.

VP gan norāda, ka pēc Administratīvā pārkāpuma atbalsta sistēmas redzams, ka minētajā lietā lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu tolaik ir bijis nosūtīts uz iesniedzēja e-pastu un cietušā e-pastu.

Arī lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa izbeigšanu esot nosūtīts uz iesniedzēja e-adresi un dokumentu vadības sistēma “Namejs” uzrāda, ka tā ir aktīva. “Ja ir ievadīts personas e-pasts vai personai ir aktīva e-adrese, administratīvo lēmumu nosūtīšana notiek automātiski,” skaidro VP.