foto: sigulda.lv
Siguldu apsēduši invazīvie Spānijas kailgliemeži; pašvaldība to apkarošanai uzstādījusi elektrisko žogu
Spānijas kailgliemezis.
Novadu ziņas
2024. gada 4. jūlijs, 06:55

Siguldu apsēduši invazīvie Spānijas kailgliemeži; pašvaldība to apkarošanai uzstādījusi elektrisko žogu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Siguldas pilsētā un tās apkārtnē pēdējos gados plaši izplatījušies Spānijas kailgliemeži, kas savairojušies dārzu un parku atkritumos.

"Ņemot vērā Spānijas kailgliemežu izplatību, pastāvēja risks, ka kompostēšanas laukumā “Kreiļi” kopā ar augu atliekām nonāk arī Spānijas kailgliemeži un to oliņas," vēsta pašvaldība, " tādēļ bija nepieciešams risinājums, lai nepieļautu invazīvās sugas pārvietošanos ārpus kompostēšanas laukuma un novērstu kailgliemežu tālāku izplatīšanos". 

Pašvaldība norāda, ka viens no veidiem, kā kailgliemeži izplatās ir augu atlieku pārvietošana, tādēļ  veikti dažādi pasākumi vairāk nekā 5000 eiro apmērā, lai ar problēmu cīnītos. "Iekārtots 4950 kvadrātmetru dārzu un atkritumu kompostēšanas laukums, kurā izveidota buferzona, kurā regulāri notiek kailgliemežu uzraudzība un nepieciešamības gadījumā arī kailgliemežu ķīmiskā iznīcināšana. Tāpat visapkārt laukumam uzstādīts gliemežu elektriskais žogs, atkritumos veikta termiskā kailgliemežu un to oliņu iznīcināšana, kā arī veikta atvesto dārza atkritumu smalcināšana," vēsta pašvaldība.

Tā norāda, ka "izvēlētais daudzpakāpju metožu kopums izrādījies efektīvs, un laukumā iegūtais komposts patlaban ir brīvs no Spānijas kailgliemežiem un to oliņām!"