foto: Paula Čurkste/LETA
Kādos gadījumos par izbraukšanu no Latvijas jāziņo VSAA?
Sabiedrība
2024. gada 2. jūlijs, 06:29

Kādos gadījumos par izbraukšanu no Latvijas jāziņo VSAA?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas iedzīvotājs var kļūt par parādnieku, ja viņš kādu laiku ir saņēmis pabalstu vai pensiju tādā apmērā, uz kādu viņam pēc likuma nav tiesību. Tas var notikt, ja cilvēks nav paziņojis par sava sociālā stāvokļa maiņu.

Valsts sociālo pabalstu likums nosaka: tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem, tai skaitā ģimenes valsts pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, ir Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods, kuru statuss fizisko personu reģistrā ir aktīvs un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā. Minētajām personām ir tiesības uz valsts sociālo pabalstu par bērnu, kuram piešķirts personas kods, kura statuss fizisko personu reģistrā ir aktīvs un kurš pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā, informē "LV portāls" speciālisti.

Ja iedzīvotājs aizbrauc no Latvijas?

Ja persona viena vai kopā ar ģimeni izbrauc no Latvijas uz citu valsti (izņēmums ir tūrisma ceļojums, kas nav ilgāks par dažiem mēnešiem), tad ieteicams vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) konsultāciju birojā, lai konsultētos par turpmākajām tiesībām saņemt pabalstu. Ar VSAA var sazināties, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv e-pasta adresi, zvanot uz tālruņa numuru +371 64507020 vai ierodoties personīgi VSAA klientu apkalpošanas daļā.

Pārceļoties uz citu valsti, jāaizpilda un jāiesniedz vsaa.gov.lv mājas lapā "Pieteikums izbraukšanai uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs" vai "Pieteikums pakalpojuma izmaksas turpināšanai ārvalstīs dzīvojošajiem". Ja persona dodas uz Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm (es/EEZ valstīm), tad tās tiesības saņemt VSAA piešķirtos pabalstus tiek vērtētas atbilstoši Latvijas tiesību normām un es tiesību aktiem sociālās drošības jomā.

Ir daudz nianšu

Katrs VSAA pakalpojuma saņemšanas gadījums ir individuāls, tāpēc aicina savlaicīgi saņemt informāciju, kā rīkoties, ja pabalsta saņēmējs vai visa ģimene izbrauc no Latvijas. Tiesības turpināt saņemt VSAA pabalstu ir atkarīgas no piešķirtā pabalsta veida un personas iekārtošanās darbā statusa Latvijā. Ja VSAA secina, ka personai pēc izbraukšanas no Latvijas nav tiesību turpināt saņemt pabalstu, vairākuma pakalpojumu (ir atsevišķi izņēmumi) izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ tiek pārtraukta pabalsta izmaksa.

Piemēram, ģimene, kurā ir trīs bērni, Latvijā saņem ģimenes valsts pabalstu (225 eiro). Ģimene emigrē uz Vāciju. Jāiesniedz VSAA "Pieteikums izbraukšanai uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs". Ja viena no vecākiem nodarbinātība saglabājas Latvijā, tad ģimenei saglabājas tiesības saņemt ģimenes valsts pabalstu par bērniem pilnā apmērā vai tā starpību, atkarībā no otra vecāka nodarbinātības statusa Vācijā.

Ja VSAA netika informēta, tad kādas tam var būt sekas?

Pēc pabalsta piešķiršanas pabalsta saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra maiņai. Savlaicīgi neinformējot VSAA par sociālās situācijas maiņu, pakalpojuma saņēmējam var izveidoties pabalsta pārmaksa, ko aģentūra parasti konstatē, sazinoties ar iesaistīto dalībvalsti, un cilvēks kļūst par parādnieku valstij un nepamatoti saņemtā summa jāatlīdzina valsts budžetā.

Tēmas