Esi uzmanīgs! Ne viss ir nauda, kas pēc tās izskatās
foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Šādas naudas drukāšana ir aizliegta.
Sabiedrība

Esi uzmanīgs! Ne viss ir nauda, kas pēc tās izskatās

Ziņu nodaļa

"Likums un Taisnība"

Sociālajos tīklos parādās brīdinājumi par šādām naudas zīmēm. Vai šādus suvenīrus vispār ir likumīgi izgatavot un tirgot? Turklāt ir cilvēki, kas ar šādu naudu ir piekrāpti.

Esi uzmanīgs! Ne viss ir nauda, kas pēc tās izskat...

Latvijas Bankā par šo suvenīru norāda: “Pirmsšķietami konkrētais izstrādājums izskatās ne tikai normatīvajos aktos noteiktajām eiro banknošu reproducēšanas prasībām neatbilstošs, bet arī varētu tikt kvalificēts kā viltojums, par kura izgatavošanu, izplatīšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos un glabāšanu atbildība ir paredzēta Krimināllikuma 192. pantā. Precīzi to varētu novērtēt tikai tad, ja šo izstrādājumu varētu fiziski aplūkot un izmērīt.”

Aicina nest uz policiju

Proti, aizliegta ir gan viltotu banknošu, gan normatīvo aktu prasībām neatbilstošu banknošu reprodukciju izplatīšana. Eiro banknošu reprodukcijas, kuras neatbilst Eiropas Centrālās bankas noteiktajām prasībām, uzskata par nelikumīgām, un to izgatavošana, glabāšana, transportēšana, izplatīšana, pārdošana, reklamēšana, ievešana Eiropas Savienībā un izmantošana darījumiem vai tādiem mēģinājumiem ir aizliegta.

Ja kādas personas rīcībā ir nonācis šāda veida izstrādājums, ir lūgums to nodot Latvijas Bankā (Rīgā, Bezdelīgu ielā 3, Naudas tehnoloģiju daļai) vai Valsts policijā. Ja jūsu rīcībā ir informācija par tirdzniecības vietām vai tīmekļvietnēm, kurās tiek izplatīti šādi izstrādājumi, lūdzam par to informēt Latvijas Banku.

“Aicinām būt uzmanīgiem, rīkojoties ar skaidro naudu – šajā gadījumā vismaz pēc attēla šķiet, ka šādu banknoti nebūtu grūti piedāvāt kā īstu mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām – vecāka gadagājuma cilvēkiem un bērniem,” atgādina Latvijas Banka.

Noteikumi reprodukcijai

Eiro banknošu reproducēšanas noteikumi paredz, ka reprodukcija ir jebkurš materiāls vai nemateriāls attēls, kurā izmantota visa banknote vai tās daļa, vai atsevišķi dizaina elementi, piemēram, krāsa, izmēri, burti un simboli, un šis attēls var līdzināties vai radīt vispārēju iespaidu kā par īstu naudu neatkarīgi no attēla izmēra, materiāliem vai metodēm, kas izmantotas tā radīšanā, nav arī būtiski, vai ir mainīti vai pievienoti dizaina elementi, piemēram, burti vai simboli.

Reprodukcijas pilnībā nav aizliegtas, ja nepastāv risks, ka tās varētu noturēt par īstām eiro banknotēm. Piemēram, nebūs pārkāpums, ja suvenīrnauda būs manāmi lielāka vai mazāka par īsto vai uzdrukāta uz koka, plastmasas vai auduma.

Ir noteikti konkrēti izmēri: vienas reprodukcijas puses izmērs atbilst vai pārsniedz 125 % vai atbilst vai nepārsniedz 75 % no attiecīgās banknotes gan garuma, gan platuma; abu banknotes pušu reprodukcijas izmērs atbilst vai pārsniedz 200%, vai atbilst vai nepārsniedz 50% no attiecīgās banknotes gan garuma, gan platuma.

Var drukāt uz koka

Reprodukcija izgatavota no materiāla, kurš nepārprotami atšķiras no papīra un vizuāli ievērojami atšķiras no banknotēm izmantotā materiāla.

Nemateriālas reprodukcijas, kas pieejamas elektroniskā veidā interneta vietnēs, ir pieļaujamas, ja pa diagonāli vismaz 75% no garuma iekļauts vārds "SPECIMEN" (paraugs) (vai tā ekvivalents citā Eiropas Savienības oficiālajā valodā) "Arial" vai tam līdzīgā šriftā. Elektroniskās reprodukcijas izšķirtspēja tās 100% lielumā nedrīkst pārsniegt 72 punktus collā.

foto: Ieva Čīka/LETA
Eiro banknošu paraugi.
Eiro banknošu paraugi.