foto: Freepik.com
Eksperti skaidro, kam vērts pievērst uzmanību, ja otru pusīti meklē internetā
Iepazīšanās internetā – vai tā ir droša?
Attiecības
2024. gada 18. jūnijs, 19:28

Eksperti skaidro, kam vērts pievērst uzmanību, ja otru pusīti meklē internetā

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Šī gada janvāra sākumā iepazīšanās internetā kādai sievietei beigusies letāli. Tas satraucis sabiedrību, liekot uzdot jautājumu par to, vai iepazīšanās internetā ir drošā?

Kā vēsta TV3 raidījums “Bez Tabu”, laika gaitā pieņēmumi par iepazīšanos internetā ir mainījušies – pirms gadiem ierastāka bija iepazīšanās “dzīvē”, piemēram, saviesīgos pasākumos, restorānos vai bāros, taču tagad viena no pirmajām izvēlēm, ja ir vēlme ar kādu iepazīties, ir internets un dažādas tam paredzētas lietotnes.

Evelīna Pārkere “Instagram” ir pulcējusi vairāk nekā 120 tūkstošus sekotāju un ir iepazīšanās lietotnes “Risk Me” līdzradītāja. Pati esot bijusi vairāk nekā 200 randiņos gan Latvijā, gan Amerikā, kas ir palīdzējis pilnībā iepazīt randiņu kultūru.

Evelīna stāsta, ka reiz esot bijusi viena nepatīkama situācija, kad viņai esot bijis “stalkers”, kurš esot viņai sekojis un pat ievācies dzīvot blakus mājā. Kopumā viņas iepazīšanās pieredze internetā esot vērtējama pozitīvi un citu gadījumu, kad jutusi apdraudējumu savai drošībai, neesot bijis.

Ar randiņu partneri viņa vienmēr tiekoties publiskā vidē, noteikti ne otra dzīvesvietā. Iesaka pirms tikšanās padalīties ar tuvākajiem cilvēkiem ar topošā kavaliera foto un vārdu.

Tāpat pirms randiņa var palūgt, piemēram, kā konkrēto cilvēku var atrast sociālajos tīklos vai viņa telefona numuru, lai sazvanītos – ja to atsaka, Evelīna to jau vērtētu kā kaut ko aizdomīgu.

Apskatoties sociālo tīklu kontus, var pievērst uzmanību, vai ir kādi kopīgi draugi.

Savukārt psiholoģe Madara Pumpure raidījumam norāda: “Ļoti bieži cilvēki neuzticas savai iekšējai intuīcijai un sajūtai, ka kaut kas nav labi.” Cilvēki jūtot jau no sākuma, ka kaut kas ir aizdomīgi, bet bieži paši savas sajūtas attaisno, taču psiholoģe aicina tomēr pievērst uzmanību savām sajūtām, nevis tās ignorēt.

Valsts Policijas pārstāve mierina, ka informāciju par randiņiem, kuros ir riski drošībai, saņem salīdzinoši reti.