foto: Ekrānšāviņš
Latvijas mediķe Ukrainā: "Lūdzu, nobalsojiet, ja ne sevis, tad manis dēļ!"
Sarmīte Cīrule frontē Ukrainā jau pavadījusi 3 gadus.
Politika
2024. gada 8. jūnijs, 14:00

Latvijas mediķe Ukrainā: "Lūdzu, nobalsojiet, ja ne sevis, tad manis dēļ!"

Ziņu nodaļa

LSM.lv/Jauns.lv

Latvijas mediķe Sarmīte Cīrule, jau trešo gadu glābj ievainoto karavīru dzīvības Ukrainā. Šobrīd situācija frontē esot pārāk smaga un šī iemesla dēļ ārste nevar nokļūt līdz Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirknim pati, tādēļ, lūdz ikvienu Latvijas iedzīvotāju aiziet un nobalsot vēlēšanās viņas vietā.

"Katra neatdota balss var kalpot tam, lai uz Briseli dotos apšaubāmi spēki. Putins pārbauda arī Latvijas robežas," medijam "Lsm.lv" norāda mediķe. Drošības apsvērumu dēļ Sarmīte Cīrule nevar atklāt, kur viņa šobrīd atrodas, bet viņai nebūs iespējas doties uz Kijivu un atdot savu balsi Eiropas Parlamenta vēlēšanās. 

"Diemžēl šī ir pirmā reize, kad es nevarēšu tik uz vēlēšanām, jo es nevaru izrauties no frontes. Situācija ir ļoti, ļoti saspringta, un es kā galvenā kaujas mediķe atrodos šeit. Es ļoti jūs lūdzu aiziet novēlēt manā vietā," saka Sarmīte.

Mediķe vēsta, ka cītīgi seko līdzi notikumiem Eiropā un jūt tajos Kremļa elpu, kas viņai šķiet biedējoši. Viņa norāda, ka katrs, kurš neatdod balsi par kandidātu ar Eiropas vērtībām, dod iespēju uz Briseli aizbraukt kādam, par kura patiesajiem nodomiem ir šaubas.

"Ungārijā, Slovākijā un vietām arī Vācijā cilvēki draudzējas ar Putinu. Nevienam nav tiesības izturēties pret cilvēkiem tā kā Krievija šeit izturas pret ukraiņiem. Ukraina, diemžēl laicīgi nebija izvēlējusies doties uz Eiropu un NATO. Latvija to izdarīja, tomēr raizes vēl aizvien sagādā Narvas, Daugavpils un citas vietas, kurās Krievija testē robežas," vēsta Sarmīte. Viņa norāda, ka balsojums sniedz atbildību, jo viens cilvēks var nest postažu vai nest pozitīvas pārmaiņas Eiropā un pasaulē.

Sarmīte uz fronti devās 2022. gada septembrī, ātrāku došanos uz fronti ciņai patraucēja saslimšana ar Covid-19. Lēmumu palīdzēt ukraiņiem viņu mudināja pieņemt "vēsturiskais taisnīgums un arī tas, ka Ukraina ir mūsu bastions".

2022. gadā Sarmīte cieta sprādziena vilnī frontē: "Mūsu māju saspridzināja, un mēs, divi mediķi, esam ievainoti," sieviete stāsta LTV. "Jūtos diezgan draņķīgi. Kā jau pie kontūzijām," tolaik vēstīja mediķe.

"Mēs dabūjām pamatīgi. Mums jau no rīta ārdījās, jo krievi atrada mūsu māju. Vakar bija piecas smagi ievainotu karavīru evakuācijas, droni jau lido no abām pusēm, un viņi šorīt mūs bombardēja jau no paša rīta," stāsta Sarmīte. "Beigās tā māja vispār kā siets sacaurumota. Būs labi. Mums ir labi dakteri. Izgulēsimies un būs labāk. Labi, ka mēs viens par otru rūpējamies."

Par savu pašlaizliedzīgo darbu Sarmīte ieguvusi “Gada cilvēks medicīnā 2022” balvu. Sarmītei smagajos kara apstākļos palīdz pieredze, kas iegūta gan Īrijā, gan uz kuģa pie Dānijas krastiem, kur viņa pildījusi medicīnas virsnieka pienākumus. Viņas pārliecību par to, ka taisnība uzvarēs stiprina ticība Dievam un pērn uzsāktās vēstures maģistrantūras studijas, kas tagad uz laiku noliktas malā, lai palīdzētu ukraiņu tautai. Sarmīte Cīrule ir apliecinājums patiesai drosmei un pašaizliedzībai, tam, ka arī viens ir karotājs.