foto: Ekrānšāviņš
Bēdīgi slavenā "feldšere Marina" internetā vicina Krievijas karogu
Šādi aktīviste Marina Kornatovska, kura kļuva bēdīgi slavena Covid-19 pandēmijas laikā, atbild uz aicinājumu doties uz Krieviju.
Sabiedrība
2024. gada 4. jūnijs, 12:27

Bēdīgi slavenā "feldšere Marina" internetā vicina Krievijas karogu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Iespējams, vairums jau ir aizmirsis Covid-19 pandēmijas laikā bēdīgu slavu iemantojušo, bijušo feldšeri Marinu Kornatovsku. Viņa kopā ar odiozo aktīvistu Valentīnu Jeremejevu savulaik uzrīkoja īstu jampadraci, tiešraidē stāstot muļķības par vīrusu un to, kas it kā notiek Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS).

Tolaik abi divi aktīvisti izpelnījās Valsts policijas (VP) uzmanību dēļ izplatītajām viltus ziņām, kas, kā tolaik skaidroja  VP, "ir saistītas ar sabiedrības drošības apdraudējumu, un tās izraisījušas sabiedrisko rezonansi, radījušas neizpratni par likumību un ir vērstas pret epidemioloģisko drošību." Kriminālprocess tika sākts pēc Krimināllikuma panta par huligānismu. Taču 2022. gada vasarā krimināllieta tika izbeigta, jo prokuratūra lēma, ka nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Krievijas karogs pa rokai

Gan Kornatovska, gan Jeremejevs visu pandēmijas laiku aktīvi piedalījās protestos un izvērsa plašas aktivitātes sociālajos tīklos. Nesen kādā no Kornatovskas "TikTok" video bijusī feldšere no Rīgas ir atbildējusi uz cita lietotāja ierosinājumu - pamest Latviju un doties uz Krieviju. Tas izdarīts, kamerā ievelkot lielizmēra Krievijas valsts karogu un koķeti dancojot ar to kadrā. Šāda Kornatovskas rīcība saniknojusi virkni sociālo tīklu lietotāju:

Valsts drošības dienestā (VDD) Jauns.lv apstiprināja, ka šīs personas aktivitātes ir nonākušas tā uzmanībā. Vienlaikus patlaban VDD lietvedībā neesot kriminālprocesa pret konkrēto personu.

"Saistībā ar platformā “TikTok” publicēto video vēršam uzmanību, ka izskatīt gadījumus, kas saistīt ar militāro agresiju un kara noziegumus slavinošu simbolu publisku izmantošanu, ir Valsts policijas kompetencē. Vienlaikus VDD atgādina, ka par Krievijas pastrādāto kara noziegumu, noziegumu pret cilvēci un noziegumu pret mieru publisku slavināšanu, attaisnošanu, noliegšanu vai rupju noniecināšanu ir paredzēta kriminālatbildība. VDD regulāri identificē un vērtē aktivitātes, kas satur šāda noziedzīga nodarījuma pazīmes. Izvērtēšanas gaitā VDD ņem vērā konkrēto situāciju un kontekstu, personas nolūku, aktivitāšu sistemātiskumu, apjomu un radīto apdraudējumu," informēja dienestā. Jauns.lv sazinājās ar Valsts policiju, lai noskaidrotu, vai šis Kornatovskas izgājiens ir piefiksēts. 

Valsts policijas amatpersonas norāda, ka "reaģējot uz internetā publicēto informāciju, Valsts policija ir uzsākusi resorisko pārbaudi, un tās laikā tiks vērtēts, vai ir ievēroti spēkā esošie normatīvie akti."

Ko pandēmijas sākumā sarunāja Kornatovska?

Covid-19 pandēmijas sākumā Jauns.lv ziņoja, ka plašu ievērību sociālajos tīklos guva skandalozā aktīvista Valentīna Jeremejeva video, kurā tika apkopotas lielākoties jau dzirdētas sazvērestības teorijas par Covid-19. Šajā video sazvērestības teorijas klāstīja cilvēks, kurš tika pieteikts kā mediķis un RAKUS darbinieks.

Vairāk nekā pusstundu garajā video feldšere Marina Kornatovska lielākoties atstāstīja jau vairākkārt dzirdēto sazvērestības teoriju "klasiku" - Covid-19 esot izdomāts, statistika par inficētajiem esot viltota, slimnīcu pārslodze esot mīts, vēl neieviestās vakcīnas patiesībā būšot nāvējošas. Feldšere aizrunājas līdz tam, ka ārsti slimnīcā apzināti kaitējot pneimonijas pacientiem.

"Tajā ārstēšanā, kas tiek nozīmēta pneimonijas slimniekiem, ārstēšanas algoritms ir aizdomīgs un nesaprotams. Es redzu citu klīnisko ainu, bet man ir aizdomas, ka tas nav vīrusa saasinājumu dēļ, bet dēļ tā, kas tiek darīts ar pacientiem ārstēšanas laikā," norādījusi feldšere. Pēc viņas domām, tiek eksperimentēts, kā ātrāk nogalināt vai radīt iespaidu, ka cilvēks ir izārstēts. Dienu iepriekš sieviete bija izplatījusi audio failu ar citiem izdomājumiem - Ķīpsalā tiekot veidota Covid-19 pacientu slimnīca, bet koronavīrusa vakcīnas būšot nāvējošas.