Nedēļas nogalē peldēm labvēlīgs laiks; jaunnedēļ ūdens jau vēsāks
foto: Shutterstock
Suns bauda ūdens priekus. Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2024. gada 31. maijā, 11:47

Nedēļas nogalē peldēm labvēlīgs laiks; jaunnedēļ ūdens jau vēsāks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šonedēļ gaidāms silts laiks, turpināsies ūdens temperatūras paaugstināšanās, bet nākamnedēļ laiks būs vēsāks, ūdens temperatūra pazemināsies, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un metroloģijas centrs (LVĢMC).

Nedēļas nogalē peldēm labvēlīgs laiks; jaunnedēļ ū...

Aizvadītajā diennaktī ūdenslīmenis Latvijas upēs pārsvarā turpināja svārstīties ar tendenci pazemināties, bet nokrišņu ietekmē ūdenslīmenis paaugstinājās vairākās austrumu daļas upēs un atsevišķas Lielupes baseina upēs un Kurzemes upēs.

Šorīt ūdens temperatūra Daugavā bija ap 18...22 grādiem pēc Clesija, Latgales upēs - 17-23 grādi pēc Celsija, Vidzemes upēs 15-23 grādi pēc Celsija, Zemgales upēs - 19-23 grādi pēc Celsija, Kurzemes upēs - 15-23 grādi pēc Celsija, ezeros un ūdenskrātuvēs 17-23 grādi pēc Celsija, Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē 5-22 grādi pēc Celsija (lā kurā vietā).

Ūdens temperatūra vēsāka noēnotos upju posmos un vietās, kur ieplūst avoti. Ūdens temperatūrai ir izteikts arī diennakts ritms, siltāks ūdens saulainās un siltās dienās ir pēcpusdienā un vakarā. 

Šonedēļ gaidāms silts laiks, ūdens temperatūra turpinās paaugstināties, bet nākamnedēļ laiks būs vēsāks, ūdens temperatūra pazemināsies.

Ūdenstilpēs turpina attīstīties veģetācija, lielākoties ūdensaugi ir pie krasta, bet lēnākos un seklākos upju posmos ūdens augi ir pa visu teces šķērsgriezumu vai teces šķērsgriezuma atsevišķās vietās.

Šonedēļ joprojām iespējama negaisu veidošanās, vietām būs lietusgāzes. Nokrišņu sadalījums būs nevienmērīgs, tāpēc ūdenslīmeņa paaugstināšanās var būt lokāla. Piektdien, 31. maijā, stiprākās lietusgāzes iespējamas rietumdaļā, kur tās var izraisīt strauju ūdenslīmeņa paaugstināšanos.

Sestdien un svētdien stiprākie nokrišņi gaidāmi Latvijas austrumu un centrālajā daļā, šo rajonu upēs iespējama ūdenslīmeņa paaugstināšanās. Jūnijā pirmajā pusē līs biežāk, nokrišņu ietekmē gaidāma ūdenslīmeņa paaugstināšanās upēs. Atsevišķās dienās gaidāms stiprs vējš, tādēļ vējuzplūdu ietekmētajos upju posmos iespējamas krasākas ūdenslīmeņa svārstības.

LVĢMC atgādina: ievēro drošību uz ūdens, nepeldies viens, nepārvērtē savus spēkus, kā arī uzmani bērnus ūdenstilpņu tuvumā!