Brīdina par stiprām pērkona lietusgāzēm vietām Latvijā
foto: Paula Čurkste/LETA
Sabiedrība
2024. gada 29. maijā, 07:36

Brīdina par stiprām pērkona lietusgāzēm vietām Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Trešdien daudzviet Latvijā īslaicīgi līs un dārdēs pērkons, prognozē sinoptiķi.

Brīdina par stiprām pērkona lietusgāzēm vietām Lat...

Trešdien pēcpusdienā daudzviet Latvijā sāks veidoties pērkona negaisa mākoņi. Lokāli gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes, krasas vēja brāzmas 15-19 metriem sekundē un pat krusa. Negaiss turpināsies līdz 29.-30. maija nakts pirmajai pusei.

Latvijas Vides ģeoloģijas un metroloģijas centrs (LVĢMC) brīdina iedzīvotājus par stipru pērkona negaisu. Ja vien iespējams, jāmeklē patvērumu slēgtās telpās, negaiss var traucēt āra aktivitātes. Īpaši piesardzīgam jābūt vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei, piemēram, mežos, atklātās teritorijās. Dažviet iespējami arī elektroenerģijas un/vai pakalpojumu traucējumi.

Krasu vēja brāzmu gadījumā vējš var nest pa gaisu nolauztus koku zarus, citus nefiksētus priekšmetus vai atlūzas. Lietusgāzes var izraisīt strauju ūdens līmeņa celšanos un zemāko teritorijas applūšanu. Braukšanas apstākļus uz ceļiem var apgrūtināt pasliktināta redzamība un akvaplanēšana.

Autovadītājiem jārēķinās, ka dažiem braucieniem būs nepieciešams ilgāks laiks. Pērkona negaisu var pavadīt arī krusa, radot bojājumus kultūraugiem. Jāparūpējas arī par mājdzīvniekiem, kurus arī apdraud pērkona negaiss.

Tāpat Latvijā joprojām ir spēkā arī sinoptiķu izplatītais dzeltenās pakāpes brīdinājums par stipru karstumu un augstu ugunsbīstamību mežos.

Stiprs karstums līdz pat maija beigām ir sagaidāms Rīgā, kur gaisa temperatūra pēcpusdienās paaugstināsies līdz +27...+29 grādiem pēc Celsija. Tāpat arī Latvijā kopumā turpināsies karstuma vilnis - līdz pat maija beigām pēcpusdienās valsts centrālajos un austrumu rajonos gaidāms stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27...+30º.

Saglabājoties karstam un lielākoties sausam laikam, līdz maija beigām Latvijas teritorijas lielākajā daļā mežos ir gaidāma augsta ugunsbīstamība. Līdzīgi arī galvaspilsētas mežos līdz pat maija beigām  ir gaidāma augsta ugunsbīstamība.

Ūdens temperatūra lielākajā daļā upju un ezeru +18..+24 grādi, jūrā saglabājas vēsāks ūdens, daudzviet Rīgas līča piekrastē ūdens temperatūra ir tikai +5..+10 grādi.

Atmosfēras spiediens pazeminājies līdz 1014-1018 hektopaskāliem jūras līmenī.