foto: Ritma Gaidamoviča
Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīca beidzot tikusi pie torņa žoga lielajiem vārtiem
Vārti tika veidoti pēc vēsturisko vārtu fotogrāfijām
Novadu ziņas
2024. gada 27. aprīlis, 19:56

Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīca beidzot tikusi pie torņa žoga lielajiem vārtiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jelgava no sadraudzības pilsēta Francijā Rieijmalmezonas saņēmusi Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa žoga lielos vārtus, kas veidoti pēc vēsturisko vārtu fotogrāfijām, portālu Jauns.lv informēja pašvaldībā. Vārti svinīgi atklāti sestdien.

Pašvaldībā norāda, ka žoga lielo vārtu dizains izstrādāts, pamatojoties uz vēsturisko vārtu fotogrāfiju izpēti un saskaņojot to ar esošajiem mazajiem vārtiem, lai veidotos vienots arhitektoniskais ansamblis. Darba procesā vērā ņemtas Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rekomendācijas un ieteikumi.

Lielie žoga vārti izgatavoti no pildīta metāla un sver aptuveni 450 kilogramu, to augstākā vieta sasniedz trīs metrus, bet vārtu platums ir 2,5 metri. Vārtos vienā pusē ir iestrādāts Jelgavas lielais ģerbonis, bet otrā - Rieijmalmezonas ģerbonis.

foto: Ritma Gaidamoviča
Vārti tika veidoti pēc vēsturisko vārtu fotogrāfijām

Vārtu galvenais autors ir kalējs Antonio Diass. "Šis bija izaicinošs un reizē radošs projekts, pie kura periodiski strādājām gadu. Izaicinošākais noteikti bija skiču saskaņošanas process, lai mūsu idejas saskanētu ar vēsturisko vārtu izskatu - Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornis ir kultūrvēstures piemineklis, un tas uzliek savus nosacījumus. Pašiem interesantākais bija izgatavot visas liektās detaļas, kas ir pilnīgs kalēja roku darbs," viņš minējis.

Jelgava un Rieijmalmezona sadraudzības līgumu, kas paredz sadarbību izglītības, zinātnes, tehnoloģiju, civilās aizsardzības, krīzes pārvaldības un pilsētas infrastruktūras pārraudzības, kultūras, sporta, veselības aprūpes, cilvēkresursu un uzņēmējdarbības jomā, noslēdza 2007. gada jūnijā. Līdz šim abu pilsētu sadarbība visciešāk izvērtusies izglītības jomā, pedagogiem un audzēkņiem dodoties apmaiņas braucienos. 

Tēmas