Rīgu pārņem stipra snigšana

Sniegs krietni pēc Lieldienām pats par sevi nebūt nav tik bieža parādība, taču šogad Latviju aprīļa beigās pārsteidzis teju vai ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 23. aprīlis, 14:28

"Šis ir pēdējais ziemas uznāciens!" – eksperts prognozē, kādiem laikapstākļiem varam gatavoties turpmāk

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Aprīļa sākumā novērotās augstās gaisa temperatūras bija krietni vien lielāka anomālija, nekā tagad, aprīļa otrajā pusē vērojamais sniegs, TV3 raidījumam "900 sekundes" skaidro Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra meteorologs Andris Vīksna.

Meteorologs atgādina, ka līdzīgu ainu varēja vērot 2017. gadā, kad šajā pašā laikā Kurzemē uzsniga 10 centimetru bieza sniega sega. "Visvēlāk sniegs ir novērots maija beigās – 29. maijā Kazdangā 50. gados," teic Vīksna, uzsverot, ka sniegs kopumā aprīļa mēnesī nav nekas neparasts. 

"Aprīlis vēsturiski ir bijis mēnesis starp ziemu un vasaru. Siltie saules stari liek izplaukt lapām, viss sazaļo, sazied. Turpat atnāk aukstā gaisa masa ar ziemeļu vējiem." 

Meteorologs teic, ka aprīļa pirmajā pusē novērotais karstums, kad 9. aprīlī pat septiņās novērojumu stacijās tika konstatēti +25 grādi, ir ekstrēmāka parādība. "Tā ir viena no globālo klimata pārmaiņu izpausmēm, kad gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstinās. Nākotnē diezgan biežāk ir jārēķinās, ka būs tādi izteiktāki karstuma viļņi, kas, protams, neatceļ nedz aukstumu, nedz sniegu," teic Vīksna. 

Meteorologs gan mierina, ka šobrīd prognozes rāda, ka šis ir "pēdējais ziemas uznāciens". Jau tuvākajās dienās gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies. Ar svētdienu nokrišņi samazināsies, biežāk uzspīdēs saule, pierims vējš, un nākamās nedēļas sākumā vietām Latvijā gaisa temperatūra sasniegs +20 grādus. 

Vaicāts, kāda laikapstākļu ziņā varētu būt gaidāmā vasara, Vīksna norāda, ka gaisa temperatūra varētu būt virs normas, nokrišņu daudzums ap normu, skatoties uz maija mēnesi. "Tendence ir, ka vidējā gaisa temperatūra paaugstinās visos periodos, bet vasarās pieaug karstuma viļņu un sausuma periodi, kam seko spēcīgas lietus gāzes.”