Viedokļi
2024. gada 23. aprīlis, 05:51

"Cilvēki ir uz daudz ko gatavi, lai otram ieriebtu": Jurģis Liepnieks par alimentu nemaksātājiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks atzīst, ka nezina, ko darīt un kā pie prāta vest alimentu nemaksātājus: „Zinu, ka šī tēma tik tiešām ir ļoti sarežģīta. Tie sodi un sankcijas, kas ir pret uzturlīdzekļu nemaksātājiem jau tā ir ļoti stingri un spēcīgi - visvisādi ierobežojumu un visi iespējamiem apgrūtinājumi.” Līdz ar to sodu un sankciju palielināšana viņus nemudinās nokārtot savas saistības. Tādēļ, rakstniekprāt, būtu jāpielieto citas metodes.

Kurzemes apgabaltiesa nesen kādam uzturlīdzekļu nemaksātājam piespriedusi reālu brīvības atņemšanu uz vienu mēnesi. Tas ir pirmais šāda veida gadījums visā Latvijā. Pavisam valstī ir apmēram 40 000 uzturlīdzekļu nemaksātāju, kuri kopumā valstī ir parādā ap pusmiljardu eiro. Viņu vietā par šo cilvēku bērniem nākas gādāt valstij. Vēl viena problēma ir tā, ka šie alimentu nemaksātāji darbojas ēnu ekonomikas zonā, lai izvairītos no uzturlīdzekļu maksāšanas. Tātad viņi arī nekādus nodokļus nemaksā. Līdz ar to Lielais jautājums: “Ko iesākt ar alimentu nemaksātājiem?” To Jauns.lv vaicāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Iemesli, kāpēc cilvēks nemaksā uzturlīdzekļus bērnam, bieži vien ir netriviāli, teic Jurģis Liepnieks.

Iemesli, kāpēc cilvēks nemaksā uzturlīdzekļus bērnam, bieži vien ir netriviāli, teic Jurģis Liepnieks: „Tur pamatā ir dziļi konflikti, naids, emocijas: tu mani pameti, tad arī nemaksāšu par to bērnu; tu man ar bērnu neļauj satikties tā, kā es gribētu; tu nedari tā, kā es gribētu, tāpēc tev visādi ieriebšu... Cilvēki ir uz daudz ko gatavi, lai otrai pusei ieriebtu, un, protams, tas atsaucas uz bērnu.

Līdz ar to neticu, ka situāciju var atrisināt palielinot sodus un sankcijas, jo tās jau tāpat ir spēcīgas, līdz tam, ka viņi pat nevar strādāt legālā ekonomikā.”

Tādēļ uz to, kā atrisināt šo situāciju, jāraugās no cita skatupunkta – socioloģiskā, antropoloģiskā: „Tajā, kāpēc mēs dzīvojam sabiedrībā, kurā virmo tik destruktīvas kaislības, kas skar bērnus, ir kaut kas kulturāls. Jau dziļākajā būtībā kaut kas ir nepareizi.

Šajā ziņā, manuprāt, drīzāk būtu jādomā no kulturoloģiskās puses. Jādomā par kaut kādām kampaņām, kaut kādiem komunikatīviem mērķiem. Šinā sakarā droši vien palīdzētu tas, ja varētu publiskot nemaksātāju vārdus, bet to nepieļauj visas iespējamās Eiropas regulas. Tas droši vien nav risinājums. Man nav receptes kā šo problēmu atrisināt, bet jāskatās, kā citur pasaulē to risina – jārada kulturāls, socioloģisks spiediens,” saka Jurģis Liepnieks.

Ko par alimentu nemaksātājiem domā Jurģis Liepnieks, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.