foto: www.aluksne.lv
Latvijas visaugstākā sakrālā kapliča atkal pieejama bēru ceremonijām
Opekalna kapliča Alūksnē.
Novadu ziņas
2024. gada 14. aprīlis, 08:00

Latvijas visaugstākā sakrālā kapliča atkal pieejama bēru ceremonijām

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jaunlaicenes pagasta Opekalna kapliča, kas rudens un ziemas periodā remonta dēļ bija slēgta, atkal ir atvērta ceremonijām.

Jaunlaicenes pagasta Opekalna kapliča, kas rudens un ziemas periodā remonta dēļ bija slēgta, atkal ir atvērta ceremonijām.

Remonta laikā ēkai veikta spāru galu demontāža, protezēšana, nostiprināšana, nomainīti bojātie karnīzes dēļi un latas, uzstādītas divas sienas savilces. Tāpat kapličā veikts kosmētiskais remonts, aizpildītas plaisas un nokrāsota fasādes daļa virs durvīm, kur atjaunots uzraksts. Pēc remonta būvei izsniegts eksperta tehniskās apsekošanas atzinums par tās atbilstību ekspluatācijai, bet remontdarbu kopējo summa mērāma 13384,67 eiro apmērā.

foto: Visitaluksne.lv
Opekalna luterāņu baznīca.

Remontdarbi tika veikti, pēc tam, kad aizvadītā gada novembrī Alūksnes novada pašvaldība konstatēja, ka kapsētā uzslietā kapliča vairs nav droša ne dzīvajiem, ne mirušajiem – kapličas ēkai Opekalna kapos tika fiksēti vairāki redzami bojājumi, un bija radušās nedrošas būves pazīmes.

Kapličas slēgšana radīja īstu neapmierinātību vietējos iedzīvotājos, kuri bija nesaprašanā kā godam izvadīt savus aizgājējus uz mūžīgo dusu.

"Kā turpmāk organizēs bēru ceremonijas, nezinu. Kapliča pieder pašvaldībai, tādēļ visu ar to saistīto organizēja pašvaldība. Katru aizgājēju nav pieņemts izvadīt no baznīcas. To dara tikai īpašos gadījumos, piemēram, ja aizgājējs bijis aktīvs draudzes loceklis vai darbojies draudzes labā,” aizvadītā gada rudenī vēstīja Opekalna luteriskās draudzes priekšniece Santa Pilskalne.

Opekalna kapu kapliča ir Latvija visaugstāk (235 metri virs jūras līmeņa) uzceltais dievnams. Baznīcā esošo draudzi dibināja mācītājs Ernsts Gliks, kurš 17. gadsimta beigās latviešu valodā iztulkoja Bībeli".