foto: Ieva Leiniša/LETA
Latvijā izstrādā pretošanās koncepciju civilpersonām
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš (no kreisās), aizsardzības ministrs Andris Sprūds un NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris Oskars Kudlis piedalās NATO pastāvēšanas 75. gadadienas svinīgajā ceremonijā militārajā bāzē "Ādaži". 2024. gada 4. aprīlī.
Sabiedrība
2024. gada 8. aprīlis, 10:34

Latvijā izstrādā pretošanās koncepciju civilpersonām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Līdz 2026. gadam paredzēts izstrādāt Pretošanās koncepciju. Dokuments nebūs adresēts Latvijas armijai, ne sabiedrotajiem spēkiem, bet katram valsts iedzīvotājam.

Proti, koncepcijā būtu ieteikumi kā civilpersonām pretoties, iebrukuma gadījumā nepakļauties  ienaidniekam.

Piemēram, nepakļauties un nesadarboties ar ienaidnieku, tādējādi sniedzot atbalstu bruņotiem spēkiem. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds TV24 radījumam "Stopkadri ar Armandu Puči" norādīja, ka koncepcija ir tapšanas stadijā un nav zināms,  kā tiks apziņoti iedzīvotāji, lai uzzinātu par pretošanās iespējām un metodēm. 

"Par tiem pamatprincipiem mēs runātu vispārīgāk, kādas iespējas ir. Skaidrs, ka šīs te detaļas vēl papildus jāizstrādā un pie tā šobrīd bruņotie spēki strādā, lai tas tiek iekļauts
jau esošajos dokumentos, kas principā nodrošina mūsu valsts aizsardzību," saka aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrs atzīst, ka pretošanās koncepciju jāizstrādā pēc iespējas ātrāk, šobrīd gala termiņš esot noteikt 2026. gada oktobra mēnesis.