Novadu ziņas
2024. gada 29. marts, 08:16

Video: "Trušu pilsētiņa" Codē pošas Lieldienām

Jauns.lv

Jau 12 gadus Codes pagasta “Pilsmuižkungos”, šosejas A7 malā, darbojas “Trušu pilsētiņa”. Lielāko daļu no 35 trušu namiņiem izdomājis un uzbūvējis pilsētiņas saimnieks Ojārs Narvils – esot gribējis, lai viņa trušiem būtu tikpat ērta dzīve kā cilvēkiem.

Pilsētiņā patlaban mīt 100 trušu mammas,15 tēvi, bet savs dzīves ritms ceļojošajai trušu trupai, kas bieži redzama pasākumos dažādās Latvijas pilsētās.

foto: Ekrānuzņēmums

Līdz ar silto laiku cilvēku vēlme apraudzīt garaušus aizvien pieaug – iespējams, tāpēc, ka trusis līdzinās Lieldienu simbolam zaķim. Lieldienu kontekstā zaķis simbolizē auglību un bagātību. Pilsētiņas saimnieks par trušu auglību nesūdzas, tā pat esot jāierobežo, citādi pilsētiņā neatliktu vietas pārējiem iemītniekiem.

foto: Ekrānuzņēmums

Te mīt arī dažādu šķirņu vistas, gaiļi, tītari, īpaši simpātiskās garmatainās blondīnes – Hailandes govis, pat nutrijas un pulciņš kaķu. Kārtību un mieru pilsētā uzrauga saimnieka uzticamais draugs Ričs.

foto: Ekrānuzņēmums

Pilsētiņā laipni aicināti apmeklētāji, tomēr saimnieks sirsnīgi lūdz ievērot noteikumus un barot garaušus tikai ar viņa doto barību. Esot bijis gana daudz gadījumu, kad cilvēks, labu gribēdams, trusi pabarojis ar turpat noplūktu puķi un pacienājis ar savu maizi, bet truša organisms to nespēj pārstrādāt, un garausis jau nākamajā dienā dodas uz citiem medību laukiem.

foto: Ekrānuzņēmums

Skaties pievienoto video un ielūkojies “Trušu pilsētiņā”! Uzzini, kāpēc daži truši der izbraukumiem, lai priecētu lielus un mazus cilvēkbērnus, bet citi tam neder, un kas, runājot par trušiem, slēpjas zem vārda “auglība” tā vistiešākajā nozīmē.

foto: Ekrānuzņēmums