foto: Ieva Leiniša/LETA
Minimālā alga Latvijā pirms nodokļu nomaksas - 700 eiro. Kā savilkt galus ar šādu summu?
Sabiedrība
2024. gada 22. marts, 22:44

Minimālā alga Latvijā pirms nodokļu nomaksas - 700 eiro. Kā savilkt galus ar šādu summu?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Saskaņā ar statistikas datiem 2022. gadā pie mums valstī minimālo algu saņēma 16% darbinieku jeb 123 tūkstoši cilvēku. No 700 eiro algas pēc nodokļu nomaksas paliek aptuveni 600 eiro.

Ievērojama izdevumu daļa trūcīga cilvēka patēriņā ir pārtikas produkti. Pēdējo divu gadu laikā tie ļoti nopietni pieauguši cenā, daži produkti kļuvuši divreiz dārgāki. Kā norāda "Latvijas Bankas" pētnieks Boriss Siliverstovs, inflācija cilvēkiem ar zemiem ienākumiem pēc fakta izrādījusies lielāka nekā cilvēkiem ar augstiem ienākumiem, jo visparastākie produkti sadārdzinājušies visvairāk.

Ņemsim visparastākos produktus: baltmaizes batons - aptuveni 1 eiro, putnu gaļa - 6 eiro, cūkgaļa - gandrīz 8 eiro, olas 10 gab. - 2 līdz 3 eiro, litrs piena - 1 eiro, kefīrs - vairāk nekā 1 eiro, krējums - vairāk nekā 2 eiro, siers ciets - 13 eiro, informē Latvijas Radio 4 raidījums "Doma laukums".

Lētākie produkti - poļu āboli pa 74 centiem vai kartupeļi pa 69 centiem.

Sanāk, ja aiziet uz veikalu un salasa grozu ar tikai pašu nepieciešamāko (kilograms gaļas, ducis olu, siers, sviests, krējums, biezpiens, kefīrs, piens, griķi, kartupeļi, cukurs, kafija, tēja, dārzeņi), – bez 35 līdz 40 eiro nav ko iesākt. Un šo produktu taču var nepietikt pat nedēļai. Tātad kaut kas būs jāpiepērk.

Savukārt, ja dienas laikā ēdat ēdnīcā, ēdināšanai ēdnīcā stabili aizies 5 eiro plus brokastis un vakariņas - kopā vismaz 10 eiro dienā. Proti, mēnesī nepieciešami vismaz 300 eiro par pašu nepieciešamāko.

Bez ēdināšanas vēl viens liels izdevumu bloks ir komunālie maksājumi. Ja ņem vidēji ziemas periodā – tie ir aptuveni 300 eiro.

"Latvijas Bankas" pētnieks Boriss Siliverstovs uzsver, ka inflācija cilvēkus ar zemiem ienākumiem padarījusi vēl nabadzīgākus. Tā vienkārši vairāk apēd viņu ienākumus nekā cilvēkiem ar augstāku rocību.

Saskaņā ar 2021. gada datiem - periodu pirms cenu pieauguma - Rīgā, pēc Labklājības ministrijas pētnieku aprēķiniem, ģimene ar vienu pieaugušo varēja nodzīvot par 423,27 eiro mēnesī. Šī summa ietvēra gan ēdināšanu, gan komunālos pakalpojumus, gan sakaru, transporta, medicīnas, kultūras izklaides, atpūtas, mācību un apģērbu izmaksas. Šodien kaut kas tāds ir absolūti neiespējams!

Medicīna, apģērbs, pakalpojumi (remonts, frizētava), sadzīves preces, tehnika, kosmētika, dzīvnieku barība, veterinārija - tas viss šodien maksā lielu naudu. Sanāk, ka cilvēkiem ar zemiem ienākumiem tas viss vienkārši ir atņemts.

No šā gada minimālajam ienākuma līmenim Latvijā jābūt 137 eiro. Ja pēc visiem maksājumiem jums uz rokas paliek mazāk par šo summu, tad pašvaldībai ir pienākums jums palīdzēt. Visiem pārējiem nākas izdzīvot saviem spēkiem...