foto: Paula Čurkste/LETA
Nepārdomātas izvēles dēļ daļa iedzīvotāju zaudē iespēju pensiju atstāt mantojumā
Sirmgalvji.
Sabiedrība
2024. gada 23. marts, 07:54

Nepārdomātas izvēles dēļ daļa iedzīvotāju zaudē iespēju pensiju atstāt mantojumā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ne visi topošie pensionāri apzinās, ka, atsakoties no Mūža pensijas apdrošināšanas, viņi zaudē ļoti būtisku priekšrocību - pēc aiziešanas pensijā uzkrāto 2. līmeņa kapitālu atstāt paša izvēlētam mantiniekam.

Pienākot pensijas vecumam, kas 2024. gadā ir 64 gadi un deviņi mēneši, cilvēkam, kurš ir uzkrājis līdzekļus pensiju 2. līmenī, ir jāizdara izvēle – uzticēt kapitāla izmaksu valstij vai dzīvības apdrošināšanas sabiedrībai, iegādājoties Mūža pensijas apdrošināšanas pakalpojumu.

“Nereti gadās, ka  klientu sākotnējā izvēle pēc laika vairs neapmierina, bet, kad  pensijas izmaksa valsts sistēmā ir uzsākta,  to mainīt vairs  nevar. Tāpēc aicinu  ļoti rūpīgi pārdomāt izvēli pensijas noformēšanas brīdī, izvērtējot plusus un mīnusus,” iesaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktore Inese Šmitiņa.

"Vairums topošo senioru joprojām izdara izvēli par labu valstij, nepadomājot, ka šādi viņi atsakās no iespējām gan saņemt 2. līmenī uzkrāto retāk, bet lielākās summās reizi ceturksnī, pusgadā vai reizi gadā, gan, kas īpaši būtiski - novēlēt uzkrāto kapitālu mantiniekam," skaidro apdrošināšanas sabiedrības “Compensa Life” Latvijas filiāles vadītājs Ervins Vēveris.

Jana Muižniece, Sabiedrības novecošanās atbalsta platformas vadītāja, uzsver – kaut arī kopš 2023. gada 1. janvāra Mūža pensijas apdrošināšana vairs neparedz noteikt vairākus mūža pensijas izmaksas posmus, kā arī uz laiku atlikt mūža pensijas izmaksas uzsākšanu, labuma guvēja jeb mantinieka norādīšana joprojām pieprasīts nosacījums. 

“Bieži salīdzinām Latvijas senioru finansiālos paradumus ar pārtikušajām Rietumu valstīm, taču piemirstam, ka ikviens pats ar savām izvēlēm var ietekmēt savu dzīvi, tostarp arī finanšu jomā. Diemžēl Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība joprojām vērtējama kā viduvēja, liecina 2022. gada “Finanšu pratības indekss”. Septiņu gadu laikā ir uzlabojusies finansiālā noturība pret dažādiem finanšu satricinājumiem, taču būtiski samazinājies finanšu zināšanu indekss. Mūža pensijas apdrošināšanas apzināta izvēle ir viens šāds solis finanšu pratības uzlabošanā, kas ļauj ērtāk izmantot savus 2. līmenī uzkrātos pensijas līdzekļus,” vēsta Jana Muižniece.

Ja 2. līmeņa kapitālu pievieno 1. līmenim, tad cilvēks saņem vienu summu katru mēnesi un kopējais pensijas apmērs katru gadu oktobrī tiek indeksēts. Savukārt, ja izvēlas Mūža pensijas apdrošināšanu, iespējas operēt ar uzkrātajiem līdzekļiem ir daudz plašākas. Cilvēks var sadalīt pensijas izmaksas posmus gada laikā, tas ir viņa paša izsvērts un saprasts lēmums, kas dod zināmu rīcības brīvību,skaidro J. Muižniece.

Vairums jeb 79% pensionāru, kas iegādājušies Mūža pensijas apdrošināšanu 2023. gada 9 mēnešos, izvēlējušies izmaksu reizi gadā, liecina VSAA dati.

Noformējot pensiju, cilvēkam jāņem vērā, ka  apdrošināšanas pakalpojumam ir zināmas izmaksas, tāpēc ir svarīgi salīdzināt gan apdrošināšanas kompāniju piedāvātās cenas, gan pārējos nosacījumus un izvēlēties sev izdevīgāko variantu, iesaka J. Muižniece.

Patlaban VSAA mājaslapā norādītas trīs dzīvības apdrošināšanas kompānijas, kas piedāvā Mūža pensijas apdrošināšanas polisi Latvijā. Lai to iegādātos, divās no tām kā minimālais 2. pensiju līmenī uzkrātais līdzekļu apjoms noteikti 2000 eiro, trešajā – 3000 eiro.