Godalgots žurnālists vācu medijā saraksta aplamības par krieviem Latvijā – reaģē ministrija
Publikācijā žēlabaini tiek aprakstīts arī tas, kā Rīgā 2022. gada augustā nojauca PSRS pieminekli Pārdaugavā. (Foto: DPA/Scanpix)
Sabiedrība
2024. gada 21. marts, 16:32

Godalgots žurnālists vācu medijā saraksta aplamības par krieviem Latvijā – reaģē ministrija

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Gan sabiedrības, gan Latvijas valsts iestāžu uzmanību pievērsis kāds prestižā Vācijas medija “Der Spiegel” raksts, kurā ir pausta virkne aplamību par to, kāda ir Latvijas politika pret šeit dzīvojošajiem krieviem.

Raksts drukātā versijā publicēts 9. martā, bet internetā, angļu valodā izlasāms no 14. marta. Tā autors ir pieredzējušais Vācijā dzimušais žurnālists Valters Mairs.

Mairs “Der Spiegel” darbojas jau no 1990. gada. Laikā no 2003. gada līdz 2006. gadam vadījis medija biroju Maskavā.

Par darbu, kura ietvaros atspoguļojis Krievijā 2004. gadā veikto teroraktu Beslanā, Mairs saņēmis vācu žurnālista Henrija Nannena vārdā nosaukto balvu.

Publikācija rada daudz jautājumu

Jau publikācijas sākumā kļūst skaidrs, ka tās gaitā stāsts par Latvijas politiku pret Krievijas pilsoņiem un krievvalodīgajiem būs stāsts par “valsts apspiesto minoritāti”.

Mairs apraksta, kā Vecrīgas kafejnīcā ticies ar kādu Latvijā dzīvojošu krievu sievieti, kurai esot bijis bail, ka viņu tur pārāk daudzi dzirdēs.

Žurnālists paslavē sievieti par punktualitāti un tad sāk nopelt Latviju par tās politiku.

Tiek, piemēram, apgalvots, ka Latvijas valsts “30% šeit dzīvojošo krievvalodīgo uztver kā placdarmu Putina invāzijai”.

Publikācijā žēlabaini tiek aprakstīts arī tas, kā Rīgā 2022. gada augustā nojauca PSRS pieminekli Pārdaugavā.

Esot nojaukts “memoriāls, pie kura izsenis pulcējušies tie, kuru senči krita cīņā ar nacismu”.

Publikācijā ir atspoguļoti šajā jautājumā iesaistīto abu pušu viedokļi, taču pie viena aprakstīta arī šogad uz Eiropas Parlamenta krēslu no “Saskaņas” kandidējošā Olga Petkeviča – aktīviste no Daugavpils, kuras sociālo tīklu saturu par Latvijā abižotajiem krievu pensionāriem regulāri pārraida arī Krievijas propagandas resursi.

“Nepilnas slodzes modele un žurnāliste” – tā “Der Spiegel” dēvē Petkeviču, kura savulaik izpelnījās mediju uzmanību ar pikantu fotosesiju populāram erotikas interneta resursam.

Ministrija nosūta protesta vēstuli

“Der Spiegel” raksts aizgājis tiktāl, ka reaģējusi arī Latvijas Iekšlietu ministrija (Iem) un Ārlietu ministrija (ĀM), kas nosūtījusi protesta vēstuli žurnāla redakcijai.

“Reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju par žurnāla “Der Spiegel” maldinošo publikāciju par Imigrācijas likuma grozījumiem Latvijā, PMLP apstiprina, ka raksts ir ļoti tendenciozs, ar vairākiem nepatiesiem un absurdiem apgalvojumiem par Latvijas valsts institūciju rīcību,” tikmēr raksta (IeM), sniedzot piemērus:

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".