Sabiedrība
2024. gada 20. marts, 10:17

Video: kā sagatavot velosipēdu jaunajai sezonai?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pavasarī līdz ar pirmajiem gājputniem, kas atgriežas ligzdošanas vietās, uz ielām atgriežas arī velosipēdisti. Kā pareizi sagatavot savu braucamrīku jaunajai sezonai?

Velosipēdu veikala un remontdarbnīcas “Brūklene” saimnieks Toms Alsbergs atgādina – pirms sākt velo sezonu, jāpārliecinās, ka arī jūsu braucamrīks ir tai gatavs.

Riepām patīk svaigs gaiss

Pirmā lieta, kas jāņem vērā, ir spiediens riepās. Toms uzsver, ka temperatūras svārstības veicina spiediena zudumu, tāpēc atkarībā no velosipēda tipa un riepu platuma vidēji reizi divās nedēļās spiediens būtu jāpārbauda un riepās jāiepumpē gaiss, jo, kā smejas velodarbnīcas saimnieks, “ne tikai mums, bet arī veļļukam vajag svaigu gaisu”.

Katrai riepai uz borta ir rakstīts ieteicamais spiediens, un tādu to vajadzētu arī uzturēt. Tāpēc svarīgi, lai velopumpim ir spiediena mērītājs, kas rāda, cik atmosfēru riepās iepumpēts.

foto: Freepik.com
Situācijas uz ceļiem nav paredzamas, tāpēc ikvienam velosipēdam jābūt aprīkotam ar labām un asām bremzēm.

Ja bremzes netur

Nākamais svarīgais – iespējams, pat vissvarīgākais – mehānisms, kura darbaspējas jāpārbauda, ir bremzes. Toms Alsbergs atgādina uzmanību, ka bremžu uzturēšana labā kārtībā ir katra “velopilsoņa” pienākums. “Situācijas uz ceļiem nav paredzamas, tāpēc ikvienam velosipēdam jābūt aprīkotam ar labām un asām bremzēm. Ja neesi pārliecināts vai arī nezini, kā pārbaudīt bremžu kluču stāvokli, aizej pie kāda velospeciālista, kurš novērtēs, vai bremžu kluči nav jānomaina. Otrs veids ir mehāniski ar rokām paspaidīt bremzes, lai saprastu, vai rokturim nav pārāk liela brīvgājiena līdz brīdim, kad tas iedarbina bremzes. Servisā pateiks, vai bremzes jānoregulē vai jānomaina.”

Lai ķēde nav vājais posms

Velosipēdisti nereti uzskata – ja ķēde ir un kaut cik turas uz zobratiem, viss ir kārtībā. Tā gluži nav. Ķēde mēdz izstaipīties, nodilt, tajā salīp dažādi netīrumi, piezogas rūsa, un tas viss var ietekmēt braukšanas kvalitāti un arī drošību. Toms Alsbergs iesaka – ķēdes un visa velosipēda tīrīšanu noteikti nevajadzētu veikt ar augstspiediena iekārtu, jo tā mēdz sabojāt mehānismus un izskalot smērvielas, kas var saīsināt velosipēda mūžu.
Velospeciālists brīdina, ka nekvalitatīva ķēde var nodeldēt zobratus. Lai to nepieļautu, aktīviem braucējiem vēlams apmēram reizi sezonā ķēdi nomainīt vai vismaz sekot līdzi tās stāvoklim – regulāri notīrīt netīrumus, kas var sabojāt velosipēda mehānismus, kā arī izmērīt garumu, lai saprastu, vai ķēde nav izstaipījusies. Toms iesaka par pāris eiro iegādāties speciālu ierīci vienkāršai šī procesa veikšanai mājas apstākļos.

Tēmas