foto: Valsts ieņēmumu dienests
Kontrabandisti cieš fiasko, mēģinot ievest Latvijā pusmiljonu smēķu
Sabiedrība
2024. gada 18. marts, 17:35

Kontrabandisti cieš fiasko, mēģinot ievest Latvijā pusmiljonu smēķu

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot muitas kontroli uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju, novērsa cigarešu kontrabandu lielā apjomā, informē VID.

Kopumā 578 800 cigaretes (28 940 paciņas cigarešu) bija paslēptas vagonos ar kukurūzas miltu un lopbarības granulu kravām, kā arī vieglās automašīnas durvju konstrukcijā.

2024. gada 16. martā, Indras muitas kontroles punkta (MKP) amatpersonas ar kravu kontroles rentgena iekārtas palīdzību identificēja aizdomīgas vietas divos vagonos vilciena sastāvā, kas iebrauca Latvijā no Baltkrievijas.

Noņemot nodrošinājumus un atverot hoppera tipa vagonu lūkas, muitas amatpersonas konstatēja, ka kukurūzas miltu un lopbarības granulu kravās paslēptas 55 kastes ar cigaretēm.

Kontroles rezultātā izņemti 550 000 cigarešu jeb 27 500 paciņas cigarešu "NZ Black", "NZ Gold" un "QUEEN Superslims" ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

foto: Valsts ieņēmumu dienests

Savukārt 15. martā Pāternieku MKP amatpersonas, pamatojoties uz automatizētās riska analīzes rezultātiem, pārbaudei ar kravu kontroles rentgena iekārtu novirzīja kādu vieglo automobili, ko vadīja Baltkrievijas Republikas pilsonis. Izvērtējot skenētos attēlus, muitas ekspertiem radās aizdomas par nedeklarētu preču esību transportlīdzekļa durvju konstrukcijā.

Veicot padziļināto kontroli un noņemot automobiļa durvju dekoratīvo apšuvumu, tika konstatētas no muitas kontroles slēptās cigaretes. Kontroles rezultātā izņemtas 28 800 cigaretes jeb 1440 paciņas cigarešu "NZ Gold", "QUEEN Superslims" un "LUCKY STRIKE" un ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Valsts budžetā nesamaksātā nodokļu summa par cigaretēm ir aptuveni 133 tūkstoši eiro.

Muitas kontroles laikā konstatējot noziedzīga nodarījuma pazīmes, lietu materiāli nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmumu pieņemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu.

Šī gada pirmajos divos mēnešos muitas kontroles rezultātā izņemti kopumā 2,5 miljoni cigarešu. Valsts budžetā nesamaksātā nodokļu summa ir aptuveni 520 tūkstoši eiro.