foto: Attēls radīts ar mākslīgā intelekta rīku
Krievija turpina iznīcināt pasaules Kultūras mantojumu
Politika
2024. gada 18. marts, 16:14

Krievija turpina iznīcināt pasaules Kultūras mantojumu

Jauns.lv

“Ukrainas vēsture, tās kultūra un cilvēku vēlme dzīvot brīvībā un demokrātijā padara Ukrainu par īstenu Eiropas valsti”, norāda Dace Bluķe, Liepājas domes deputāte, Kustības “Par!” Eiropas vēlēšanu deputāta kandidāte.

Eiropas Savienībai ir tikai viena ceļš uz mieru un ilgtspējīgu nākotni – tā ir izvēle būt kopā ar Ukrainu. Karš, ko Krievija uzsākusi Ukrainā, ir nevis blakus Eiropai kā dažkārt politiķi mēdz teikt, bet pašā Eiropas centrā.

Nepieļausim, ka Krievija iznīcina Ukrainas kultūru

Krievijas impērijas, kā arī Padomju savienības laikā viens no galvenajiem mērķiem bija teritorijā dzīvojošo tautu un apkārtējo valstu, tajā skaitā arī Latvijas un Ukrainas, kultūru iznīcināšana un šo valstu atgriešana Krievijas kultūras pārvaldībā. Arī viens šodienas Krievijas kara mērķiem ir iznīcināt Ukrainas kultūru, valodu un vērtības. Mēs to nevaram pieļaut.

Iekarot teritorijas, asimilēt un pārkrieviskot iedzīvotājus, iznīcinot, izkropļojot un marginalizējot kultūras vērtības un mantojumu ir ilggadēja prakse, ko Krievija izmantojusi, lai stiprinātu savu varu un ietekmi. Tas notiek ne tikai fiziskā veidā, piemēram, iznīcinot kultūras un vēstures pieminekļus, bet arī psiholoģiski - mēģinot izdzēst valstu identitāti un vēsturi no cilvēku atmiņas.

Šī destruktīvā politika ir skaidri redzama Ukrainā, kur Krievijas armija sistemātiski bombardē vēsturiskās ēkas, muzejus, bibliotēkas un citas kultūras iestādes. Tas ir uzbrukums Ukrainas kultūras identitātei un brīvībai.

Turklāt šis karš nav tikai pret Ukrainu. Tas ir karš pret Rietumiem un mūsu vērtībām. Putina Krievijas centieni iznīcināt Ukrainas kultūras identitāti un pievienot tās teritoriju Krievijai ir  skaidrs signāls par mēģinājumu pārveidot pašreizējo starptautisko kārtību un izplatīt savu dezinformēto, nepatieso pasaules lietu kārtību.

Postījumi un zaudējumi

Krievijas iebrukums Ukrainā skaidri parāda, cik svarīga un trausla ir kultūra kara apstākļos. Karš ir izpostījis ne tikai arhitektūras pērles un vēsturiskus pieminekļus, bet ir arī atņēmis un turpina atņemt dzīvības daudziem māksliniekiem – gan tiem, kuri devušies karot frontē, gan tiem, kuri cietuši no uzbrukumiem, darot savu ikdienas darbu.

Kultūras un cilvēktiesību organizācija “PEN Ukraine” kopš krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā publicējusi un regulāri papildina sarakstu ar karā nogalinātajiem kultūras cilvēkiem - aktieriem, māksliniekiem, mūziķiem, tēlniekiem, filologiem, vēsturniekiem u.c. Šogad marta sākumā tajā bija 99 vārdi, ar piebildi, ka šie ir tikai tie, par kuru nogalināšanu ir bijis iespējams pārliecināties, un patiesais bojā gājušo mākslinieku skaits ir daudz lielāks.[1]

Saskaņā ar Hāgas konvencijas par kultūras īpašuma aizsardzību bruņota konflikta gadījumā noteikumiem, UNESCO (Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija) regulāri veic novērtējumu Krievijas nodarītajiem zaudējumiem kultūrā. Jaunākie publicētie dati 2024. gada 6. martā uzrāda 345 objektus – 127 reliģiskas vietas, 153 vēsturiski un/vai mākslinieciski nozīmīgas ēkas, 31 muzejs, 19 pieminekļi, 14 bibliotēkas, 1 arhīvs.[2]

Pēc ANO kultūras aģentūras ziņotā, turpmāko 10 gadu laikā būs nepieciešami 9 miljardi ASV dolāru, lai tās kultūras un tūrisma nozares atveseļotos.[3]

Pieaugt turpina gan vajadzības pēc nozares atveseļošanās, gan Krievijas nodarītais kaitējums. Tie ir zaudējumi ne tikai Ukrainai, bet visai Eiropai, kas atstāj dziļas brūces. Šis karš vēlreiz atgādina, cik svarīgi ir aizsargāt kultūras vērtības no iznīcināšanas, cik svarīgi ir saglabāt kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm kā liecību par tautas vēsturi, tradīcijām un garīgo izturību.

Atbalsts Ukrainas kultūrai ir arī Eiropas Savienības atbildība

Lai Eiropa varētu dzīvot mierā un saglabāt savu brīvību pret autokrātiskiem režīmiem mums jāpalīdz Ukrainai uzvarēt karā un būs jāpalīdz atjaunot valsti, lai tā pilnvērtīgi varētu iekļauties Eiropas Savienībā.

Tāpēc Eiropas Savienības atbalsts Ukrainas kultūrai ir ļoti būtisks. Tas ietver gan finansiālu atbalstu radošajiem projektiem, gan iniciatīvas kultūras mantojuma aizsardzībai, atjaunošanai un digitalizēšanai. Projekti, kas veicina starptautisko sadarbību un kultūras apmaiņu, ir svarīgi, lai mazinātu karadarbības sociālās sekas un veicinātu sabiedrības atjaunošanos.

Ukrainas kultūras mantojuma atjaunošana ir būtiska Eiropai

Atbalstot Ukrainas kultūru, mēs ne tikai paužam solidaritāti, bet arī investējam mūsu kopīgās Eiropas nākotnē. Tas ir būtisks solis uz stabilitāti, demokrātiju un mieru gan Ukrainā, gan visā Eiropā, tajā skaitā Latvijā. Kustība "Par!" ir apņēmusies iekļaut Ukrainas kultūras atbalstu Eiropas Savienības palīdzības programmās, uzsverot, ka šī ir mūsu kopīgā atbildība.

Aicinām iepazīties ar Kustības “Par!” Eiropas vēlēšanu programmas kultūras sadaļu www.par2024.lv.