Viedokļi
2024. gada 20. marts, 06:01

Jurģis Liepnieks par sankciju pret Krieviju efektivitāti: "Sankcijas nav devušas rezultātu, kādu gribējām redzēt"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks teic, ka sankcijas pret Krieviju nav devušas tādu rezultātu, kādu mēs no tām bijām sagaidījuši. Tāpēc ir nepieciešams veltīt vairāk līdzekļu un enerģijas tam, lai izsekotu un uzraudzītu sankciju mehānismu. Tā nav neatrisināma problēma, lai mēs piemērotu bargākus sodus tiem, kas pārkāpj sankciju režīmu. Vajag tikai tam veltīt leilāku piepūli.

Sākoties Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā, Eiropas Savienība (ES) pieņēma virkni sankciju, kurām vajadzēja vājināt Putina režīmu. Tagad karš turpinās jau trešo gadu, bet Putins joprojām ir pie varas un neizskatās, ka Krievija būtu kļuvusi īpaši vājāka. Tādēļ Lielais jautājums: “Vai ES sankcijas pret Krieviju dod cerētos rezultātus?” To Jauns.lv uzdeva rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Grūti pateikt, kas tagad svarīgāk – ieviest vēl stiprākas un lielākas sankcijas vai rast precīzākus un labākus veidus, kā esošās sankcijas tiek uzraudzītas un ievērotas, norāda Liepnieks.

Par sankciju efektivitāti pret Krieviju Jurģis Liepnieks saka: “Gan jau rezultāti kaut kādi ir, bet tie ir nepietiekami, ne tādi, kādus gribējām redzēt. Krievija šobrīd sevi spēj pilnībā nodrošināt gan ar bruņojumu, gan nofinansēt karu, gan iegūt tehnoloģijas. Krievu raķetēs redzam dažādas ārvalstīs ražotas tehnoloģijas. Tai skaitā arī ASV un ES jau pēc kara sākuma ražotus čipus, un tamlīdzīgi.

Grūti pateikt, kas tagad svarīgāk – ieviest vēl stiprākas un lielākas sankcijas vai rast precīzākus un labākus veidus, kā esošās sankcijas tiek uzraudzītas un ievērotas? Mēs redzam, kā notiek sankciju apiešana caur trešajām valstīm un kaut kādām grūti izsekojamām shēmām. Iespējams, galvenais uzdevums būtu panākt, lai sankciju režīms tiktu ievērots un ar Krieviju nenotiktu sankcionētie darījumi.”

Rakstnieks uzsver, ka jāmeklē tie caurumi, kā sankcijas tiek apietas un jātaisa jaunas sankcijas. Tas ir ilgstošs process, bet ne neatrisināma problēma. Amerikāņi tāpat kā britu izlūkdienests, ja gribētu, varētu to atrisināt:

“Vienkārši acīmredzot tam jāvelta vairāk līdzekļu, enerģijas un piepūles, lai visu izsekotu un sodi par sankciju pārkāpšanu būtu bargi. Pie sankciju ievērošanas un uzraudzības vēl noteikti ir daudz kas darāms.”

Kā Jurģis Liepnieks vērtē ES sankciju pret Krieviju efektivitāti, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.