Sabiedrība
2024. gada 7. marts, 19:37

Pērn Rīgas bērnu namā "Ezermala" no narkotiku pārdozēšanas gājis bojā padsmitgadnieks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirms gada bērnu namā „Ezermala,” kas atrodas Mežaparkā, no narkotiku pārdozēšanas naktī nomira jaunietis. Kad ieradās ātrā medicīniskā palīdzība, nepilnus 18 gadus vecais puisi vairs neelpoja, ziņo raidījums "Atvērtie faili".

Mirušā jaunieša māsa Emīlija (vārds mainīts) pastāsta: "Mums ir gads un astoņi mēneši starpība." Abi lielāko dzīves daļu pavadīja dažādos bērnu namos. Pirmo reizi tajos nonāca, kad bija pavisam mazi. Emīlijai bija nepilni trīs gadi, bet viņas brālim pusotrs.

"Septiņos gados mūs aizveda atpakaļ uz mājām. Mūs abus mamma savāca. Mēs dzīvojām ļoti sliktos apstākļos. Mamma lietoja narkotikas. Mums bieži nebija ko ēst."

Mājās ar mammu viņi nodzīvoja nepilnus trīs gadus. Pēc tam abi atkal nonāca bērnu namā. "Ezermalas" bērnu namā puisis nodzīvojis apmēram divu gadus. "Viņš teica, ka viņam tur ļoti patīk, viņam tur visu atļauj. Viņš mierīgi var tur iet narkotiku un alkohola reibumā, un tur visiem ir pilnīgi vienalga."

Pirms gada, 8. martā, Emīlija saņēma sēru vēsti, bērnu namā "Ezermala" bija nomiris viņas brālis. "Es nezinu no kādas tieši vielas viņš nomira, bet zinu, ka no narkotikām, un tām bija jābūt stiprām, lai viņš pārdozētu."

Elīna Kariņa, Rīgas Bērnu, jauniešu un ģimeņu sociālā atbalsta centra struktūrvienības "Ezermala" vadītāja: "Šajā dienā nekas neliecināja, ka mūsu jaunietis ir lietojis narkotikas. Viņš visu dienu un vakaru pavadīja mājās. Tā bija parasta, ikdienišķa diena."

Viņa atzīst, ka bērnu nama jaunieši jau ilgstoši lieto narkotikas.

Rehabilitācijas iestādē, kurai būtu jāpalīdz bērniem bez vecākiem, tā vietā jaunieši tajā slīgst arvien dziļāk atkarībās.

Emīlija: "Es to nevaru nosaukt par bērnu namu. Vienīgais par pritonu. Nepilngadīgo narkomānu pritonu."

Atbildīgās iestādes kā risinājumu redz atkarīgos jauniešus ieslodzīt cietumā.

Inese Ērgle, Rīgas pašvaldības bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieces pienākumu izpildītāja: "Šobrīd iznāk tā, ka, cik labi, ka bērns ir nonācis Cēsīs, tur viņš vismaz netiks ārā un netiks pie kārtējās devas!"