foto: LETA
Brīdina par ūdenslīmeņa paaugstināšanos vairākās upēs
ledum kūstot, palielināsies ūdenslīmenis upēs
Novadu ziņas
2024. gada 19. februāris, 18:06

Brīdina par ūdenslīmeņa paaugstināšanos vairākās upēs

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļā Latvijas rietumu un centrālās daļas upēs atkušņa un nokrišņu ietekmē ūdenslīmenis ūdenstilpēs būtiski paaugstinājās. Centrālās daļas upēs krasi arī novērota ledus iešana.

Rietumdaļas upēs ūdenslīmeņa kāpums jau mitējies, lielākajā daļā upju jau ūdenslīmenis sācis pazemināties, jo sniega krājumi upju baseinos bija nelieli, arī ledus gandrīz nemaz nebija. Kopš decembra rietumdaļas upēs ūdenslīmenis paaugstinājies vairākkārt, februāra vidū novērotie maksimumi pārsvarā bijuši zemāki nekā decembrī un janvārī novērotie, vietām līdzvērtīgi, informē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteroloģijas centrs.

Tuvākajās dienās Latvijā mīsies neliels atkusnis ar nelielu salu. Sākot ar trešdienu, iestāsies atkusnis, gaidāmi nokrišņi. Intensīvi kusīs sniegs, palielināsies upju notece un paaugstināsies ūdenslīmenis, plašāk applūdīs austrumdaļas upju palienes, gaidāma arī zemāko vietu applūšana. Februāra trešajā dekādē un marta sākumā austrumdaļas upēs turpināsies ledus kušana, uzlūšana un iešana, tās laikā iespējamas krasākas ūdenslīmeņa svārstības, kā arī sastrēgumu veidošanās. Rietumu un centrālās daļas upēs ūdenslīmeņa kāpums atkarīgs no nokrišņu dauduzma, jo ledus un sniega šajos upju baseinos maz.

Irbē pie Vičakiem, Abavā pie Rendas, Užavā pie Tērandes un Rīvā pie Pieviķiem periodā no 13.02. ūdenslīmenis paaugstinājās par 102…157 centimetriem. Ūdenslīmeņa kāpums vai nelielas svārstības tuvākajās dienās turpināsies vēl dažos Ventas baseina upju lejteces posmos un Irbes baseinā.

Aizvadītajās brīvdienās Lielupē un tās baseina upēs intensīvi gāja ledus, plaši applūda palienes un zemākās vietas, daudzviet tika pārsniegtas dzeltenās brīdinājuma atzīmes. Periodā no 13.02. Svētē pie Ūziņiem un Tērvetē pie Bramberģes ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 150 un 139 centimetriem, savukārt periodā no 14.02. Bērzē pie Baložiem un Misā pie Lielveisiem ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 191 un 110 centimetriem.

Šodien turpinās šo upju attīrīšanās no ledus, Lielupē reta ledus iešana, lejtecē vēl saglabājušās palieku piesalas. Lielupē un tās kreisā krasta pietekās ūdenslīmenis pakāpeniski pazemināsies vai sāks svārstīties, bet labā krasta pietekās tuvākajās dienās vēl turpināsies ūdenslīmeņa kāpums.

Daugavas baseina lejteces upēs arī aizvadītajās dienās paaugstinājās ūdenslīmenis, daļā upju gāja ledus. Kopumā ūdenslīmeņa paaugstināšanās Lielajā Juglā bija strauja, tomēr pie Zaķiem ledus joprojām ir saglabājies. Ogrē un Mazajā Juglā vairākos posmos bija vērojama ledus iešana, bet daļa ledus upēs ir saglabājusies. 

Aizvadītajās brīvdienās tika novērots ūdenslīmeņa kāpums arī Gaujas un Salacas baseinu upēs. Gaujā ledus saglabājas augšteces posmā Velēna-Valmiera, bet pie Carnikavas aizgāja ledus. Tirzā pie Lejasciema saglabājas ledus sega. Salacā saglabājas piesalas. Rūjā pie Vilnīšiem – ledstāvē. Straujāks ūdenslīmeņa kāpums šajās upēs gaidāms sākot ar 23.februāri, iestājoties atkusnim. 

Ledus biezums nav vienmērīgs, atkušņa periodā tas zaudējis savu izturību! Uz ledus atrasties ir bīstami!