Viedokļi
2024. gada 20. februāris, 05:55

Jurģis Liepnieks par iespējamo ASV palīdzības pārtraukšanu Ukrainai: "Situācija var izvērsties dramatiska"

Jauns.lv

Ja apsīks ASV palīdzība Ukrainai, tad skats uz kara situāciju būs daudz, daudz drūmāks priekš Ukrainas, saka rakstnieks Jurģis Liepnieks un norāda, ka pozīcijas kaujas laukā pat neizmainīs tas, ja Eiropa piešķirs miljardu miljardus ukraiņiem – viņiem vajag nevis naudu, bet gan munīciju un militārās tehnoloģijas, kas pieejamas Amerikā.

Aizvadītajos divos Ukrainas kara gados ASV bijušas vienas no lielākajām Ukrainas atbalstītājām nevienlīdzīgajā cīņā pret Krieviju. Taču patlaban lēmums par kārtējās palīdzības piešķiršanu ir nobremzēts ASV politiķu iekšējo domstarpību dēļ. Ukraina jau sāk izjust munīcijas trūkumu, bet krievu raķetes un droni tikmēr turpina postīt Ukrainas pilsētas. Līdz ar to Lielas jautājums: “Vai ASV palīdzības pārtraukšana Ukrainai nozīmētu Krievijas uzvaru?” To Jauns.lv vaicāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
ASV palīdzības apsīkums varētu radīt daudzas sliktas sekas, norāda Jurģis Liepnieks.

Jurģis Liepnieks teic – ja Amerikas palīdzības nav, tad ar Eiropas 50 miljardiem eiro Ukrainai nepietiks un Eiropai droši vien būs jādomā, kā palīdzību dubultot uz 100-120 miljardiem eiro. Bet problēma ir tajā, ka šāda naudas palīdzība vien neatrisina visas problēmas, jo militārās tehnikas un militārās tehnoloģijas pieejamība Eiropā ir nesalīdzināmi, daudzkārt mazāka nekā ASV. Bez Amerikas palīdzības situācija var izvērsties dramatiska.

ASV palīdzības apsīkums varētu radīt daudzas sliktas sekas: “Piemēram, pretgaisa aizsardzība. Šobrīd redzam, ka ukraiņi veiksmīgi atvaira nemitīgos raķešu triecienu pa pilsētām un bezpilota lidaparātu uzbrukumus. Notriekto mērķu skaits ir ārkārtīgi cienījams. Ukraina spēj aizsargāt savu gaisa telpu un civiliedzīvotājus no šiem uzbrukumiem, lai arī ir upuri. Aizsardzība ir salīdzinoši veiksmīga, taču tam ir vajadzīga munīcija. Un, ja pretgaisa aizsardzības raķetes netiek atjauninātas un piesūtītas, tās vienkārši tūlīt beigsies. Tas nozīmē, ka krievu raķetes sasniegs mērķus Kijivā, Harkivā, Odesā un visā Ukrainas teritorijā, raķešu uzbrukumos katru dienu ies bojā daudz vairāk civiliedzīvotāju.”

Tas neko nedod, ka Ukrainā ir pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot”, ja tām nav munīcijas – jaunas raķetes. Un plus vēl – frontes līnija, kurā Krievija šobrīd ārkārtīgi spēcīgi aktivizējusies, lai arī pagaidām tai nekādu dižu panākumu nav, norāda rakstnieks un turpina: “Tā aktivitāte ir milzīga un upuru skaits ir milzīgs. Ļoti ticams, ka pēc prezidenta vēlēšanām Putins izsludinās mobilizāciju un iesaistīs jaunas rezerves, lai turpinātu uzbrukumu, Redzam, ka Krievija spēj sevi diezgan labi apgādāt ar munīciju pati to ražojot, šobrīd pārspējot Ukrainas spējas, tā kā tas skats ir drūms un bez Amerikas palīdzības tas kļūs daudz, daudz drūmāks priekš Ukrainas, teic Jurģis Liepnieks.

Sliktākais Ukrainas kara attīstības scenārijs lēš, ka Krievijas masīva uzbrukuma gadījumā Eiropai būtu jārēķinās vismaz ar 10-15 miljoniem ukraiņu bēgļu. Bet, kas šai sakarā attiecas uz Latviju? Te spēkā patiesība, kas attiecas ne tikai uz ukraiņu, bet arī  kas ļoti ticams skaitlis. Kas attiecas uz Latviju šajā sakarā, tad te spēkā patiesība, ka kas attiecas ne tikai uz ukraiņu, bet arī visiem pārējiem bēgļiem, kuri atkļūst līdz mūsu valstij, saka rakstnieks: “Proti, mēs esam nabadzīgākā valsts Eiropā un prakse rāda, ka visi bēgļi vai to lielākā daļa bēg no Latvijas tādā pat ātrumā, kā bēguši no savām mītnes zemēm. Viņi nonāk Latvijā un tad meklē pirmo iespēju aizbēgt uz kādu bagātāku un siltāku valsti.”

Kā Jurģis Liepnieks vērtē amerikāņu palīdzību Ukrainai, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.