foto: NA
Par Talsu novada domes priekšsēdētāju kļuvis Andis Āboliņš
Par Talsu novada priekšsēdētāju ievēlēts politiķis Andis Āboliņš.
Novadu ziņas
2024. gada 13. februāris, 12:52

Par Talsu novada domes priekšsēdētāju kļuvis Andis Āboliņš

Jauns.lv/LETA

Otrdien, 13. februārī, par Talsu novada priekšsēdētāju ievēlēts Andis Āboliņš (LZP). Par kuru nobalsoja 11 no kopumā 19 pašvaldības deputātiem.

Talsu novada domē Āboliņš tika ievēlēts no "Nacionālās apvienības" saraksta, tāpat kā gāztā domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa, taču patlaban politiķis ir pievienojies Latvijas Zaļajai partijai, kuru domē pārstāv Ainis Stūrmanis un Ieva Brūna-Labāne.

Domes sēdes sākumā viņš klāstīja, ka viņš esot atbalstījis Kārkliņu, jo vēlētāji par viņu bija nodevuši visvairāk balsu 2021.gada pašvaldību vēlēšanās. Taču viņam neesot bijis pieņemams virziens, kādā strādājusi priekšsēdētāja divus pēdējos mēnešus.

"Vispirms jau decembrī pašvaldības darbiniekiem netika izmaksātas prēmijas. Uzskatu, ka nevaram pieņemt lēmumus par skolu nākotni tikai pēc "Excel" tabulām. Uzskatu, ka Mērsragā un Valdemārpilī ir jāsaglabā vidusskolas posms, jo kamēr nav valdības lēmuma, pašvaldībai nav pamata slēgt vidusskolas posmu," pauda Āboliņš.

Runājot par to, kādēļ neatbalstīs Āboliņu domes priekšsēdētāja amatā, deputāts un bijušais domes priekšsēdētāja vietnieks Aldis Pinkens (JV) pauda nostāju, ka Āboliņš nav cienīgs ieņemt priekšsēdētāja amatu, jo viņš ir nogāzis savu komandas biedru, lai pats iegūtu priekšsēdētāja amatu.

Talsu novada dome bez priekšsēdētāja bija kopš 5.februāra, kad 11 opozīcijas un pozīcijas deputāti no amata gāza bezpartejisko Evu Kārkliņu.

Bijušais domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Lauris Pīlēģis ("Mēs - Talsiem un novadam") pagājušajā nedēļā sasauca vienu domes ārkārtas sēdi, kurā nebija kvoruma, savukārt 7.februārī sasauktajā ārkārtas sēdē 11 deputāti nobalsoja par to, lai domes kārtējo sēdi domes priekšsēdētāja ievēlēšanai sasauktu šodien. Pašvaldības izpilddirektoram Ivaram Haselbaumam uzdots sagatavot domes sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā lēmumprojektu "Par Talsu novada domes priekšsēdētāja ievēlēšanu amatā". Pēc 7.februārī notikušās domes ārkārtas sēdes savas pilnvaras zaudēja domes priekšsēdētāja vietnieki Pīlēģis un Aldis Pinkens (JV).

Politiskās vadības krīze Talsu novada pašvaldībā ir kopš 5.februāra, kad 11 opozīcijas deputāti no amata gāza Kārkliņu. Ņemot vērā, ka ir izjukusi arī domes koalīcija, kurā līdz tam ar 11 balsīm bija pārstāvēti Latvijas Zaļās partijas, "Jaunā vienotības" un "Mēs - Talsiem un novadam" deputāti, par atkāpšanos no amata paziņoja arī abi viņas vietnieki Pīlēģis un Pinkens.

Pēc Kārkliņas atbalsta novada skolu reorganizācijai pret viņas nostāju iebilda arī LZP partijas biedri, kā rezultātā Kārkliņa izstājās no partijas, savukārt LZP deputāti Ainis Stūrmanis, Āboliņš un Ieva Brūna-Labāne pameta koalīciju un pievienojās opozīcijas deputātiem.

Opozīcijas deputāti priekšsēdētājai pārmeta neprasmīgu rīcību ar pašvaldības finanšu resursiem, kā rezultātā patlaban ir grūtības sagatavot bezdeficīta budžetu, turklāt opozīcijas deputātiem bijusi ierobežota informācijas pieejamība par budžeta plānošanu un paredzētajiem risinājumiem tā sabalansēšanā, radot bažas par pašvaldības iespējām nodrošināt līdzšinējos atbalsta instrumentus iedzīvotājiem. Tāpat tika izteikti pārmetumi par skolu tīkla sakārtošanas jautājuma virzīšanu un īstenošanu un nepietiekamu iekšējo kontroles sistēmu.

Šajā sasaukumā tā jau ir otrā reize, kad Talsu novada domes priekšsēdētājs zaudē amatu. 2022.gada 7.novembrī Talsu novada domes deputāti ārkārtas sēdē ar 10 balsīm "par" un deviņām balsīm "pret" no domes priekšsēdētājas amata atbrīvoja Sandru Pētersoni (NA).

Bijusī Rojas novada domes priekšsēdētāja tolaik NA pametusī Kārkliņa Talsu novada domes priekšsēdētājas amatā tika ievēlēta ar 16 deputātu balsīm.