foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Latvijā joprojām netiekam vaļā no vecajiem PSRS gāzes baloniem – visvairāk pieprasīti tie ir laukos
Kā liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sniegtā informācija – veco sarkano balonu izstumšana no aprites tik veikli nemaz nenotiek.
Sabiedrība
2024. gada 9. februāris, 05:38

Latvijā joprojām netiekam vaļā no vecajiem PSRS gāzes baloniem – visvairāk pieprasīti tie ir laukos

Jauns.lv

Nesenais ugunsgrēks Vecrīgā, Meistaru ielā, pievērsa uzmanību ar ko vairāk kā vien biezajiem dūmiem, kuri spruka ārā no nama jumta. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji blakus namam uz ielas bija izvilkuši kādu desmitus gadu vecu, sarkanu gāzes balonu.

Mājsaimniecībās izmantojamie sašķidrinātās naftas gāzes (SNG) baloni ir stingri regulēta joma.

Varbūt kāds vēl atcerēsies, ka 2015. gadā spēkā stājās Ministru kabineta (MK) grozījumi Nr 500. “Noteikumi par transportējamām spiedieniekārtām”, kas turpmāk paredzēja ar daudz stingrāku aci vērtēt, kurš no vecajiem sarkanajiem baloniem ir lietojams un kurš nav.

Paralēli sākās virzība uz šo veco gāzes balonu pakāpenisku nomaiņu pret jauniem, modernākiem baloniem, kuri ražoti pēc Eiropas Savienības (ES) standartiem.

Taču, kā liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sniegtā informācija, veco, sarkano balonu izstumšana no aprites tik veikli nemaz nenotiek.

Lietot ļauj, taču pārbauda daudz rūpīgāk

Šobrīd esošie normatīvie regulējumi paredz, ka tirgū var atrasties kā jaunie SNG baloni, kas ir ražoti saskaņā ar ES prasībām un marķēti ar "pī" zīmes (π) atbilstības marķējumu, kā arī vecie sarkanie baloni, kas bija ražoti saskaņā ar PSRS kopīgās valsts standartu sistēmas GOST prasībām.
 
Sākot ar 2015. gada 1. oktobri, atbilstoši minētajiem MK noteikumiem, vecos SNG balonus joprojām var tirgot, uzpildīt un lietot - taču tikai tad, ja katram SNG balonam ir apliecinājums par veikto tehnisko pārbaudi, skaidro PTAC. Vēl viens nosacījums - balons nedrīkst būt ražots senāk kā pirms 40 gadiem.

Tas nozīmē, ka katrs šis SNG balons ik pēc diviem gadiem iziet nopietnu tehnisko pārbaudi.

Vienlaikus, katrs SNG balons pirms katras uzpildes un tās laikā, kā arī pēc uzpildes tiek pakļauts piemērojamajos standartos noteiktajām pārbaudēm. Šīs prasības ir obligāti jāievēro, jo to nosaka starptautiskais regulējums.

Šādus balonus drīkst uzpildīt tikai specializētās SNG balonu uzpildes stacijās, kuras ir reģistrētas Bīstamo iekārtu reģistrā un kuras stingri kontrolē.

Proti, tas nozīmē, ka SNG balons, kurš ir uzpildīts šādās SNG balonu uzpildes stacijās, ir atzīts par derīgu turpmākai lietošanai un to nevar uzskatīt par nedrošu.
 
Protams, lietotājam stingri ir jāievēro SNG balona lietošanas, uzglabāšanas, transportēšanas un citi nosacījumi, piebilst PTAC.

Statistikas nav

PTAC uzsver, ka jau vairākus gadus notiek viecie SNG balonu tiek pakāpeniski izņemti no tirgus, taču, spriežot pēc tā, kas zināms - tas nebūt nav tik ātrs process, par ko arī lika aizdomāties aina pēc 30. janvārī notikušās ugunsnelaimes Rīgas vēsturiskajā sirdī.

Jāpiebilst gan, ka šajā gadījumā vecajiem SNG baloniem nebija nekāda sakara ar ugunsnelaimi - Vecrīgas namā tos vienkārši atrada, un, drošības labad, glābēji tos izcēla ārā. Tā esot standarta procedūra.

"Pakāpeniska izņemšana, pēc būtības, tika paredzēta tieši iedzīvotāju dēļ. Jo tieši iedzīvotāji ir tie, kas vairāk pieprasa un iegādājās tieši vecos SNG balonus. Un, jo īpaši, lauku teritorijās.
Precīzas statistikas par veco un jauno gāzes balonu īpatsvaru mūsu rīcībā nav. To arī būtu grūti veikt, jo SNG baloni ir visu laiku apritē un gada laikā viens un tas pats SNG balons var būt vairākas reizes uzpildīs un būt lietošanā pie vairākiem galalietotājiem," piebilda PTAC Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas Vecākā konsultante Dace Kalniņa.

Pirms kāda laika veco SNG balonu īpatsvars bija apmēram 80% un šobrīd tam jābūt mazākam. Veco balonu vidū joprojām visvairāk  ir pieprasīti ir 50 l tilpuma SNG baloni.

Drošību lielā mērā garantē lietotājs

Jebkurš NSG balons - neatkarīgi no tā vai šīs ir vecais vai jaunais - var būt paredzēts utilizācijai tad, kad tas tiek atzīts par nederīgu turpmākai lietošanai, veicot to pārbaudi pirms kārtējās uzpildes, tās laikā, vai pēc tās, kā arī - veicot SNG balonam normatīvajos aktos noteiktās periodiskās pārbaudes - vecajiem gāzes baloniem ik pēc diviem gadiem, jaunajiem gāzes baloniem - ik pēc 10 vai 15 gadiem, atkarībā no marķējumā un ražotāja dokumentos norādīta.

Turpmākai lietošanai nederīgus gāzes balonus SNG balonu uzpildes stacijām ir jāutilizē.

"Mūsu rīcībā nav statistikas par utilizēto SNG balonu daudzumu. Vēlos piebilsts, ka utilizācijai var tikt nozīmēts arī jaunais SNG balons, ražots, piemēram, pirms kādiem pieciem gadiem, ja SNG balonu uzpildes stacija konstatēs, ka šī SNG balona tehniskais stāvoklis neatbilst tādam, lai SNG balons būtu drošs un derīgs ekspluatācijai,” paskaidroja PTAC pārstāve.

Runājot par veco SNG balonu iespējamo bīstamību, PTAC norāda - potenciāli bīstama būs jebkāda iekārta, kurā uzglabā gāzi - SNG balons, tvertne gāzes uzglabāšanai - autonomā apkure utt.

"Tā kā vairums negadījumu tomēr ir saistīti ar lietotāja nekorektu rīcību - tajā skaitā, mēģinot veikt gāzes balonu remontus, uzglabājot, ir svarīgi, lai pats lietotājs ievērotu SNG balonu drošas lietošanas nosacījumus,” piebilda PTAC pārstāve.