Sabiedrība
2024. gada 15. janvāris, 20:32

Jūrmalas iedzīvotājus nobiedē dīvains skats pie krasta. Kas noticis ar mūsu jūru?

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas nogalē Valsts vides dienests (VVD) saņēma ziņu no kādas Jūrmalas iedzīvotājas, kura uz ūdens virsmas saskatīja sarkanus plankumus. Saziņā ar pašvaldību noskaidrots, ka piekrastē redzami netipiski sarkanas krāsas izskalojumi posmā no Dzintariem līdz Jaundubultiem.

Par laimi, VVD veiktie ūdens ekspresmērījumi nav uzrādījuši piesārņojuma klātbūtni. Noteikts, ka sarkanās krāsas pigmenti noteiktos apstākļos var izdalīt krastā izskalotās sarkanās aļģes.

Kā norādīja Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece, visticamāk, šajā gadījumā sarkano krāsu radījusi viengadīgā diegveida aļģe Ceramium. Izmesta piekrastē, tā pūst un atmirstot izdala sarkanus pigmentus, tādējādi iekrāsojot jūras ūdeni.

Tomēr VVD izsaka pateicību ikvienam iedzīvotājam, kurš ziņo par novēroto vides piesārņojumu vai iespējamiem pārkāpumiem.

Gadījumos, kad nepieciešama nekavējoša inspektora reaģēšana (smakas, ūdens piesārņojums, putekļi, nelegāla zivju zveja u.tml.), VVD aicina zvanīt uz vienoto iesniegumu reģistrācijas tālruni +371 26338800 (katru dienu no plkst. 07:00 līdz 23:00).