foto: Edijs Pālens/LETA
No Latvijas izraidīts Krievijas "militārais pensionārs" un sadarbības asociācijas vadītājs Boriss Katkovs
Boriss Katkovs 2010. gadā, nu valsts pārņemšanai sagatavotā "Maskavas nama" telpās. Todien Latvijā viesojās tā laika Maskavas mērs Jurijs Lužkovs (1936.-2019.) un notika tikšanās ar Krievijas tautiešiem Latvijā.
Sabiedrība
2024. gada 12. janvāris, 16:26

No Latvijas izraidīts Krievijas "militārais pensionārs" un sadarbības asociācijas vadītājs Boriss Katkovs

Jauns.lv

Krievijas medijos un aktīvistu lokā sacelta brēka par Latvijas lēmumu izraidīt no valsts ilggadējo krievu aktīvistu, tā saucamo "militāro pensionāru" Krievijas pilsoni Borisu Katkovu.

Boriss Katkovs ilgus gadus ir pārstāvējis Latvijā bāzētu, faktiski Krievijas pilsoņu pārvaldītu biedrību "Latvijas un Krievijas sadarbības asociācija".

Medijos šī krievu aktīvista vārds izskanējis Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu tiesību kontekstā un tā saucamo "militāro pensionāru" [Latvijā mītošās bijušās PSRS militārpersonas], kontekstā.

Biedrība Latvijā reģistrēta jau 1999. gadā un kopš tā laika pārstāvējusi Krievijas pilsoņu kopienu, veidojot ciešas saiknes ar Krieviju.

Organizācijā, saskaņā ar "Lursoft" datubāzi, bez Katkova darbojas vēl Marija Katkova, Igors Solovjovs un Krievijas pilsoņi Aleksandrs Sidorenko, Oļegs Kalmikovs.

Līdz pat 2016. gada 30. maijam biedrība baudīja sabiedriskā labuma organizācijas statusu.

"Uz kuru robežkontroles punktu viņu vedīs, pagaidām nav skaidrs. Situāciju uzrauga Borisa Katkova dēls un mazdēls," savos sociālajos tīklos ziņo Krievijā dzīvojošais žurnālists-propagandists no Latvijas Aleksejs Stefanovs.

Viņš, kā arī citi līdzīgi aktīvisti publicē Latvijā tapušus foto un video, kuros redzams kā Katkovu no dzīvesvietas aizved Valsts robežsardze.

Sarunā ar Stefanovu Katkovs piebilst, ka tiek uzskatīts par drošības risku Latvijas valstij un atkārtoti uzsver, ka ir veidojis sakarus ar Krieviju, "risinot studējošos jautājumus".

Jauns.lv ir sazinājies ar Valsts robežsardzi, lai precizētu informāciju par Katkova situāciju.