foto: Ceļu satiksmes drošības direkcija
“Cūķis” Daugavpilī, ekstrēmais laukums Kuldīgā un tualetes gāzējs Olainē: kriminālā sensācija
Ceļu satiksmes drošības direkcija pagājušajā nedēļā apstādinājusi īstu tehnikas brīnumu – “mersi”, kuram benzīna tvertni aizstāja bidonkanna bagāžniekā.
112
2024. gada 13. janvāris, 08:22

“Cūķis” Daugavpilī, ekstrēmais laukums Kuldīgā un tualetes gāzējs Olainē: kriminālā sensācija

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šis gads nemierīgi sācies kuldīdzniekiem, jo viņu naktsmieru traucē nelegālie driftotāji pašā pilsētas centrā – Pilsētas laukumā, kas dienā ir normāla autostāvvieta, bet naktī pārvēršas par sānslīdes poligonu. Ar īstu autobrīnumu nācies sastapties Ceļu satiksmes drošības direkcijai, kura uz ceļa apstādinājusi “mersi”, kuram kā benzīna tvertne kalpoja plastmasas bidonkanna bagāžniekā.

Nerimst arī dažāda veida huligānisms. Daugavpilī sevi “apliecināt” gribēja kāds cūcisks ķēpātājs, bet Olainē jau teju divus mēnešus meklē kādu tualešu Olaines Mežaparkā gāzēju. Iespējams, šie “brašie” jaunieši “dūšas uzpravīšanai” kaut kad izmēģinājuši Latgales narkodīleru piedāvājumu, kas vairs nebūs tik vienkārši, jo policisti kopā ar robežsargiem narkotiku izplatītājus aizturējusi.

CSDD apstādina “autošedevru”

foto: Ceļu satiksmes drošības direkcija
Inovatīvi aprīkotais „mersis” nu no ceļu satiksmes izņemts.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sociālajā tīklā “Facebook” nākusi klajā ar paziņojumu, ka šis gads tai iesācies ar īstu Jaunā gada brīnumu: “Veicot transportlīdzekļu tehniskās kontroles uz ceļiem, sastapām īstu mākslas darbu. “Mercedes-Benz” vadītājs ir sekojis savam radošajam aicinājumam, eksperimentējot ar savu un citu drošību uz ceļa, degvielas tvertni aizstājot ar plastmasas kannu bagāžniekā.”

Direkcija aicināja interneta lietotājus izdomāt nosaukumu šim autobrīnumam ar balti pelēcīgo bidonu bagāžniekā. Lūk, tikai daži no desmitu desmitiem piedāvātajiem saukļiem: “Ja ir Pikaso, tad šis ir Merskaso”, “Mēmākais aparāts”, “Kārtīgs darba zirgs!”, “Flinstonvāģis”, “Lauku idille”, “Ātrs un bez žēlastības”, “Vārdu sakot: met un brauc",  “Mersim naudas sanāca, bākai – nepietika”, “Kārtīgs spridzeklis”, “Kā var, tā brauc”, “Praktiskais latvietis”.

Kuldīgu tracina driftētāji

Pamatīgais apledojums, kas gada sākumā pārņēma visu Latviju, nakts laikā pamatīgi satricināja Kuldīgu. Pilsētas pašvaldības policija ik dienu jeb patiesībā – katru nakti, fiksēja pārgalvīgos “driftētājus” (drifts – ekstrēms braukšanas stils, kurā vadītājs apzināti veic sānslīdi) pašā Kuldīgas centrā - Pilsētas laukumā, kurš dienas laikā kalpo kā autostāvvieta, bet diennakts tumšajās stundā kļūst par nelegālā drifta poligonu. Vietvara izplatījusi paziņojumu un video, aicinot ziņot par “drifteriem”:

“Nedēļas nogalē pašvaldības policijas videokameras fiksējušas vairākus ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus ar “driftētājiem” uz Kuldīgas Pilsētas laukuma un ielām. Saņemti arī iedzīvotāju zvani un sūdzības par “driftēšanu” pilsētā, kas apdraud gan pašus autovadītājus, gan citus satiksmes dalībniekus.

Pašvaldības policija ir uzsākusi vairākas resoriskas pārbaudes, kā arī uzsākusi vairākas lietvedības par “driftēšanu”, un arī turpmāk pievērsīs šim jautājumam pastiprinātu uzmanību.”

Pašvaldība atgādina, ka “driftēšana” ir veicama slēgtās trasēs, nevis pilsētas centrālajā laukumā, kas apdraud iedzīvotājus. Kuldīgas novada pašvaldība aicina par šādiem un līdzīgiem “drifta” gadījumiem ziņot, ja iespējams – tos nofilmēt tā, lai likumsargi var identificēt spēkrata numurzīmi. 

Ceļu satiksmes likuma 51. panta 10. daļas 3. punkts nosaka, ka par agresīvu braukšanu, kas izpaudusies kā apzināta sānslīdes radīšana uz ceļiem vai citās vietās, kur iespējama satiksme (stāvlaukumi, laukumi, pagalmi un tamlīdzīgi), piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 70 līdz 280 eiro un sešus soda punktus.

Daugavpilī notverts cūcisks ķēpātājs

Aizvadītā gada pēdējās dienas agrā rītā Daugavpils pašvaldības policijas Videonovērošanas nodaļas darbinieku redzes lokā nonāca kāds vīrietis, kurš ar marķieri apzīmē kādas ēkas fasādi Cietokšņa ielā. Par notikušo nekavējoties tika informēta tuvākā mobilā patruļgrupa. Ierodoties notikuma vietā policijas darbinieki pamanīja un aizturēja jaunieti.

Skaidrojot apstākļus tika noskaidrots, ka likumpārkāpējs nakts gaitā apķēpājis arī autobusu pieturu Baznīcas skvērā, ēkas sienu Rīgas un Ģimnāzijas ielu krustojumā, kā arī ēkas fasādi Alejas ielā. Ķēpātāja “autogrāfs” kirilicā atgādināja burtu salikumu “свинь” (krievu valodā “свинья” nozīmē “cūka”), kas varētu liecināt, ka jaunais daugavpilietis draudzējas ar “cūciskām izdarībām”. 

Tualetes gāzējs Olainē

Kriminālā province jau ne vienu reizi vien rakstījusi, ka Olaines pusē uzdarbojas huligāni, kuri par savu virsuzdevumu uzskata sabiedrisko tualešu iznīcināšanu, bet vietējai pašvaldības policijai neveicas ar viņu notveršanu. Tā pusotru mēnesi pēc tam, kad kāds jauneklis Olaines Mežaparkā bija apgāzis biotualeti, Olaines novada pašvaldība sociālajos tīklos beidzot publicējusi video ar lūgumu pie sabiedrības atpazīt sirsniņmājiņas gāzēju:

“Administratīvā procesa ietvaros Olaines novada pašvaldības policija lūdz atpazīt personu – vīrieti (bija ģērbies melnas krāsas “The North Face” virsjakā, melnas krāsas biksēs, baltas krāsas apavos), kurš 2023. gada 20. novembrī pulksten 01:00, Olaines pilsētas Mežaparkā, apgāza biotualešu kabīni. Atpazīšanas gadījumā aicinām informēt pašvaldības policiju, zvanot pa tālruņiem: 67967196 vai 29198070.”

Latgalē “sašņorē” narkodīlerus

foto: Valsts policija
Latgales narkodīleri savu piedāvājumu iepako skaistos maisiņos, kuri vēsta, ka narkotikas paredzētas “mutes kopšanai”.

Valsts policijas Latgales pārvalde ziņo, ka šī gada sākumā tai izdevies aizturēt pamatīgu narkotiku daudzumu un to izplatītājus, kā rezultātā uzsākti divi kriminālprocesi:

* 4. janvārī, veicot operatīvās un izmeklēšanas darbības, Rēzeknē par nelikumīgu narkotisko vielu glabāšanu, pārvietošanu un realizāciju lielos apjomos, tika aizturēta kāda 1974. gadā dzimusi persona, pie kuras tika veiktas vairākas kratīšanas. Kriminālpolicijas biroja Rēzeknes reģionālās nodaļas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes Speciālo operāciju dienesta “Sigma” amatpersonām kopumā konfiscēja ap 210 gramiem amfetamīna, 18 “Subutex” tabletes un 200 gramus izžāvētas marihuānas, kā arī automašīnu, ar kuru tika pārvadātas narkotiskās vielas.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 2531. panta otrās daļas –  par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu. Par šādu nodarījumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

foto: Valsts policija
Latgales narkoapkarotāju kārtējais ķēriens.

* Savukārt 8. janvārī policisti sadarbībā ar robežsardzes Speciālo operāciju dienesta “Sigma” amatpersonām un Ludzas pārvaldes amatpersonām aizturēja kādas organizētas noziedzības pārstāvi noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī – šī persona ir kāds 1971. gadā dzimis vīrietis. Veicot operatīvos pasākumus tika izņemti pieci iepakojumi ar narkotisko vielu HHC (heksahidrokanabinols), kuri nelikumīgi tika iesūtīti Latvijas Republikas teritorijā.
 
Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 191.1 panta pirmās daļas - par narkotiskas vai psihotropas vielas, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, kā arī par radioaktīvas vai bīstamas vielas, stratēģiskas nozīmes preces vai citas vērtības, sprāgstvielas, ieroča, munīcijas pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā. Par šādu nodarījumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācija.