Sabiedrība
2024. gada 4. janvāris, 15:20

Nedienas ar elektrovilcieniem: par situāciju smejas gan čehi, gan latvieši, bet jaunie vilcieni lūst un kavējas jau vairākas dienas

Jauns.lv

Nedienas ar jaunajiem elektrovilcieniem sāk iegūt teju komiskus pavērsienus – gan pašmāju ļaudis, gan arī paši vilcienu ražotāji – čehi, sāk uzjautrināties par nemitīgajām ķibelēm, kas piemeklē jaunos elektrovilcienus.  

Kamēr oficiālās amatpersonas skaidro, kas noticis ar jaunajiem elektrovilcieniem, bet “Škoda Vagonka” pārstāvji sola veikt garantijas remontu, lai vilcieni atgrieztos ierindā, cilvēki nemitīgās elektro vilcienu ķibeles sāk pārvērst jokos.

Tā, piemēram, “TikTok” nupat izplatīts video, kurā kāda sieviete un vīrietis, kas sevi stāda priekšā kā “Škoda Vagonka” pārstāvjus, gana labā latviešu valodā atvainojas par nedienām ar elektrovilcieniem. Tiesa, veids, kā sieviete un vīrietis runā, liek domāt, ka atvainošanās vien ir joks par ko pašiem čehiem nāk smiekli.  

Sieviete un vīrietis atzīst, ka nav “forši” tas, kā sanācis ar vilcieniem, bet kā norāda dāma video, kurš tad varēja paredzēt, ka vilcieni, kuru ekspluatācija paredzēta līdz pat -40 grādu salam, nedarbojies jau pie -20 grādiem. Bet abi čehi kā atvainošanos piedāvā risinājumu – viņi ir gatavi uz Latviju nosūtīt 2 miljonus pāru cimdu un lukturīšus. Tiesa, tā kā čehi savu palīdzību ir gatavi sūtīt ar vilcienu, nav garantijas, ka tas atbrauks līdz Latvijai…

Tikmēr kāds aculiecinieks savā “Facebook” profilā padalījies ar foto, kurā redzams kā padomju laiku lokomotīve velk jauno elektrovilcienu, kuram, acīmredzot, notikusi kāda kārtējā tehniskā ķibele. Aculiecinieks arī komentē šo ainu šādi: “Skats kā vectēvs mazdēlu velk mājās pēc vētrainas uzdzīves, kad tas pats vairs uz priekšu netiek.”

Vilcieni kavējas

Tikmēr cilvēkiem, kas ikdienā izmanto elektrovilcienu satiksmi smiekli nebūt nenāk, jo ceturtdien, 4. janvārī, tika atcelti divi vilcienu reisi Ogres līnijā, kā arī kavējas vairāki reisi Tukuma un Lielvārdes līnijā, liecina "Pasažieru vilciena" publiskotā informācija.

"Pasažieru vilciena" pārstāve Sigita Zviedre skaidroja, ka tehniskas problēmas Dzintaru stacijā radās jaunajam elektrovilcienam, kurš brauca reisā Sloka-Rīga. Vilcienam izlādējās baterija un nebija paceļams pantogrāfs. Šim vilcienam pakaļ ir devusies lokomotīve, lai aizvilktu to uz Rīgu. "Škoda Vagonka" pārstāvjiem garantijas ietvaros defekts ir jānovērš 24 vai 72 stundu laikā.

Abi vilcieni Ogres līnijā atcelti tādēļ, ka šos reisus bija jāveic jaunajam elektrovilcienam, kuram Dzintaru stacijā radās tehniskas problēmas. Attiecīgi vilcieni arī Lielvārdes virzienā kavējas saistīto reisu dēļ.

Ministrs meklē risinājumus

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) šodien tikās ar Autotransporta direkcijas, VAS "Latvijas dzelzceļš", kā arī AS "Pasažieru vilciens" pārstāvjiem, lai vienotos par sadarbību pasažieru vilcienu tehnisku problēmu gadījumā, kā arī meklētu risinājumus efektīvākai šādu ārkārtas situāciju vadībai, teikts ministra ierakstā tviterī.

"Sagaidu uzlabojumus gan attiecībā uz pasažieru apziņošanas algoritmiem, kompensācijas mehānismu, jauno vilcienu ieviešanas salāgošanu ar aktīviem infrastruktūras darbiem dzelzceļa sistēmā (peroni, elektrotīkls, sliežu ceļi), gan arī attiecībā uz ārkārtas situāciju rezerves transporta nodrošināšanas iespējām," norāda Briškens.

Arī šis ministra paziņojums ir izraisījis radošu iedvesmu zināmajam karikatūristam Gatim Šļūkam, kas radījis karikatūru par šo situāciju.

Trešdien, 3.janvārī, Briškens tikās ar "Pasažieru vilciena" valdi un Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" vadību, lai prasītu paskaidrojumu par jauno elektrovilcienu defektiem un pārrunātu tālākos soļus to novēršanai garantijas ietvaros. Pēc tikšanās viņš uzsvēra, ka visi atklātie jauno elektrovilcienu defekti tiek novērsti garantijas ietvaros.

Savukārt intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" viņš sacīja, ka trešdien, 3.janvārī, pasažieru pārvadājumus nodrošina deviņi no 11 ekspluatācijā nodotajiem jaunajiem elektrovilcieniem.

Jau vēstīts, ka otrdien, 2.janvārī, pasažieru pārvadājumiem bija pieejami seši jaunie elektrovilcieni, jo pieciem vilcieniem bija konstatētas dažādas nepilnības.

"Pasažieru vilciena" pārstāvji skaidroja, ka uzņēmums no Čehijas kompānijas "Škoda Group" ir saņēmis kopumā 17 jaunos elektrovilcienus un no tiem 11 vilcieni ir gatavi izmantošanai dzelzceļa līnijās. Vienlaikus tuvāko darba dienu laikā plānots veikt pirmo tehnisko apkopi pārējiem sešiem jaunajiem vilcieniem, lai tos varētu sākt izmantot pasažieru pārvadājumos.