30. novembrī Rīgu pārklājusi sen neredzēti bieza sniega sega

Rīgā naktī uz ceturtdienu sākās spēcīga snigšana un, atbilstoši laika prognozei, tā turpināsies visas dienas garumā. Novembra pēdējā dienā novērojumu ...

gallery icon
29
Sabiedrība
2023. gada 30. novembris, 12:29

FOTO: Rīgā cenšas tīrīt sniegu, cilvēki dalās iespaidos par kupenām

Jauns.lv

Rīgā naktī uz ceturtdienu sākās spēcīga snigšana un, atbilstoši laika prognozei, tā turpināsies visas dienas garumā. Sniega kārta pilsētas ielās palielinājusies aptuveni par 20 centimetriem, tādēļ pārvietošanās apstākļi gan transportlīdzekļiem, gan gājējiem ir apgrūtināti. Īsi pēc pusnakts uzsākta pilsētā ielu kaisīšana un šobrīd visas tehnikas vienības pilsētas ielās devušās trešo reizi, vēsta Rīgas dome.

Šobrīd turpinās pieturvietu, gājēju pāreju zonas un veloinfrastruktūras tīrīšana. No plkst. 3.00 sākta ietvju tīrīšana, kur iesaistītas 46 tehnikas vienības un septiņas brigādes, kas Vecrīgas ietves attīra, veicot darbu ar rokām.

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus būt iecietīgiem un ņemt vērā, ka pie šādiem laika apstākļiem sniegs uz ielām atkārtoti parādās ļoti īsā laika periodā, tostarp arī neilgi pēc brauktuvju un ietvju tīrīšanas. Tāpat iedzīvotāji aicināti iespēju robežās izvēlēties veikt darba pienākumus attālināti vai arī savlaicīgi plānot izbraukšanas laiku un maršrutu, rēķinoties, ka ceļā var būt jāpavada ilgāks laiks nekā ierasts.

Tomēr daži cilvēki sūdzas par to, ka sabiedriskais transports pamatīgi kavējas.

Kāds kungs gan platformā “X” pajoko, kā Rīgā klājas ar sniega stihiju, norādot, ka viņa pusē viss ir labi.

Ielu un ietvju uzturēšanā iesaistīti visi pašvaldības dienesti un pieejamā tehnika, tomēr, lai atvieglotu ielu tīrīšanu un mazinātu iespējamos sastrēgumus, iedzīvotāji aicināti maksimāli izmantot sabiedrisko transportu.

Šodien autovadītāji pilsētas sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas, jo spēkā ir tā saucamās “puteņa biļetes”, vēsta Rīgas dome. Šo iespēju ļaudis novērtē.

Tās var izmantot jebkura pilngadīga persona, brauciena laikā ņemot līdzi automašīnas reģistrācijas apliecību. Autovadītāja apliecībai obligāti nav jābūt līdzi. Automašīnas tehniskā pase apliecina, ka konkrētais transportlīdzeklis tajā brīdī neatrodas satiksmē, kas ir pašvaldības mērķis. Braukšanas atvieglojumus pašvaldība ieviesusi, lai mazinātu satiksmes intensitāti, tādējādi atvieglojot ielu uzturēšanas tehnikas darbu.

Tikmēr “X” platformas lietotājs Kaspars Škincs norāda, ka, “puteņa biļetes” varētu piešķirt arī riteņbraucējiem. Tā kā tādu nav, viņš turpina pārvietoties ar velo.

Rīgas pašvaldības Ārtelpas un mobilitātes departaments informē, ka arī šajā ziemas sezonā ielu braucamo daļu tīrīšanu nodrošina pilnsabiedrība "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs". Ziemas uzturēšanas darbus veic 65 tehnikas vienības no kurām 34 ir kompleksās ielu tīrāmās un kaisāmās mašīnas.

Uzturētāji Rīgas ielas tīra prioritārā secībā: maģistrālās ielas, ielas, kurās kursē sabiedriskais transports, tilti un pārvadi, veloinfrastruktūras tīrīšana. Pēc tam tiek tīrītas mazākas nozīmes jeb apkaimju ielas. Arī šogad pastiprinātu uzmanību pievērsīs sniega tīrīšanai pie gājēju pārejām un ielu krustojumiem.

Iedzīvotājiem jāatceras, ka pašvaldība veic ietvju attīrīšanu 1,5 metru platumā, nevis visā ietves platumā, norāda Rīgas dome.  Tāpat iedzīvotājiem jārēķinās, ka ietves tiek tīrītas pakāpeniski nevis visas vienlaicīgi. Ietvju kaisīšanai tiek izmantots smilts un sāls maisījums, kurā sāls daudzums nepārsniedz 20% no kopējā apjoma. Namīpašniekiem pašvaldība piedāvā bez maksas saņemt 50 kg smilts ietvju kaisīšanai.

Par nenotīrītām ietvēm iedzīvotāji varēs ziņot Rīgas pašvaldības policijai (RPP) pa tālruni 110, iesniedzot pieteikumu RPP aplikācijā, kā arī aizpildot pieteikumu.

Novembra pēdējā dienā novērojumu stacijā Rīgas centrā ir vismaz 21 centimetru dziļš sniegs - biezākā sniega sega kopš 2021.gada decembra sākuma, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Savā pārsteigumā par sniega segu dalās arī kāda “X” lietotāja.

Iepriekšējā biezākā sniega kārta šajā novērojumu stacijā bija 19 centimetri šā gada 11.martā. Arī pagājušā gada maksimālais sniega dziļums bija 19 centimetri, kas pilsētas centru klāja 12.-14.decembrī.

2021.gada biezākā sniega sega bija 28 centimetri 6.februārī, savukārt tā gada 4.decembrī sniega dziļums Rīgas centra meteoroloģiskajā stacijā sasniedza 25 centimetrus.

Pēdējo gadu biezākā sniega sega Rīgas centrā novembrī reģistrēta 2016.gadā - 25 centimetri 6.novembrī. Savukārt pēdējās divās aukstākajās ziemās, kas bija 2010. un 2011.gadā, sniega dziļums galvaspilsētā sasniedza 60 centimetrus.

Tikmēr Latvijas Vides un Meteroloģijas centrs sola, ka šodien, 30. novembrī, dienas laikā Rīgā snigšana turpināsies, pēcpusdienā sniega sega pieaugs vēl par 5 centimetriem. Ceļi būs slideni, snigšanas laikā redzamība būs pasliktināta!