Daugavpils Universitāte pilsētai jubilejā pasniedz unikālu vaboli. VIDEO
Savā 740. jubilejas gadā Latvijas otra lielākā pilsēta saņēmuši īpašu dāvanu – Daugavpils vārdā nosauktu vaboļu sugu. Tiesa gan šie Daugavpils kukaiņi savvaļā mīt visnotaļ tālu – Filipīnās.
Novadu ziņas
2015. gada 27. februāris, 20:22

Daugavpils Universitāte pilsētai jubilejā pasniedz unikālu vaboli. VIDEO

Jauns.lv

Daugavpils Universitāte sarūpējusi dāvanu Daugavpilij tās 740 gadu jubilejā - nosaucot pašu atklātu vaboli Daugavpils vārdā. Jāuzsver, ka Daugavpils universitāte (DU) ir ievērojams vaboļu pētniecības centrs ne tikai mūsu reģionā, bet arī visā pasaulē.

Pērn DU pētnieki ir atklājuši kopumā 28 zinātnei jaunas vaboļu sugas, pastāstīja universitātes sabiedrisko attiecību menedžere Zane Ločmele. Par godu pilsētas jubilejai vienu no tām nolemts nosaukt Daugavpils vārdā. Jāuzsver, ka Daugavpils universitātes rektors ir pazīstamais vaboļu pētnieks, profesors Arvīds Barševskis.

Vienai no skaistākajām jaunatklātajām vabolēm, kuras augstskolas pētnieki atklāja Filipīnas, piešķirts Daugavpils vārds. DU rektors Barševskis, dāvinot vaboles attēlu Daugavpils mēram Jānim Lāčplēsim uzsvēra, ka šī vabole kā „daugavpiliete” izraudzīta arī tāpēc, ka uz spārna tai ir bezgalības zīme. Tas simbolizē pilsētas attīstību.

Zinātnieks uzskata, ka Latvijā Daugavpils nav pienācīgi novērtēta, kas laupa nepieciešamo valsts uzmanību un atbalstu. Zinātniskais atklājums kļūs par pilsētas potenciāla pierādījumu, kā arī veicinās Daugavpils popularizēšanu plašākā mērogā.

Jānis Lāčplēsis pateicās Universitātei par skaisto dāvanu un novēlēja jaunus panākumus zinātnē.

Jau pašlaik pilnā sparā rit gatavošanās pilsētas 740. dzimšanas dienai, kuras galvenās svinības notiks no 1. līdz 7. jūnijam, informē Daugavpils pašvaldības.

Daugavpils tiek pie savas vaboles


Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto/LETA