112
2015. gada 28. februāris, 03:33

Divu apsūdzēto bērnudārza darbinieču lietu par meitenes iekrišanu akā atliek līdz oktobrim

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa trešdien līdz 14.oktobrim atlika krimināllietas par nolaidīgu darba pienākumu pildīšanu bērnudārzā "Laimiņa", kad maza meitenīte iekrita kanalizācijas akas šahtā, izskatīšanu, pastāstīja tiesas pārstāve Una Zīrāka.

Nākamajā tiesas sēdē plānots nopratināt vairākus lieciniekus.

Zīrāka pastāstīja, ka tiesas sēdē piektdien liecības sniedza astoņi liecinieki. Daži no tiem - sētnieks un bērnudārza audzinātāja, eksperte, kas piedalījās cietušās meitenītes Evelīnas uzklausīšanā. Viņa piebilda, ka divi liecinieki uz tiesas sēdi piektdien nebija ieradušies.

Lieciniekiem tika uzrādīts arī uz tiesas sēdi nogādātais lietiskais pierādījums - čuguna vāks.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka apsūdzētās Margarita Tolstova un Gaļina Gimazova savu vainu izvirzītajās apsūdzībās neatzīst, kā arī neatzīst cietušās meitenītes mātes pieteikto kaitējuma kompensāciju.

Tiesas sēdē trešdien, 25.februārī, cietušās meitenītes māte pastāstīja, ka uztur iepriekš pieteikto kaitējuma kompensāciju, tomēr summu neatklāja.

Tolstovas aizstāvis, zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš, atbildot uz jautājumu par personām, kuras šajā lietā būtu saucamas pie atbildības, aģentūrai BNS pastāstīja, ka tas būtu jāatstāj valsts apsūdzības uzturētāja un tiesas ziņā.

Vārpiņš arī piebilda, ka viņa skatījumā atbildīga ir bērnudārza vadītāja un arī Rīgas dome, kura visus būvniecības darbus veica bez saskaņošanas.

"Būvniecība notika bez saskaņošanas, to nedrīkstēja darīt. (..) .Kas absurdākais, pat arī vadītāja, kas faktiski ir atbildīga par visu (..), viņa neatbildēja ne ar ko. Viņai pat nav disciplināratbildības," tā Vārpiņš.

Savukārt apsūdzētās Gimazovas aizstāve zvērināta advokāte Marina Urbāne aģentūrai BNS paskaidroja, ka apsūdzētā uz darba līguma pamata bērnudārzā strādā par medmāsu. Viņa arī piebilda, ka Gimazovai "it kā uzlikts par pienākumu apsekot teritoriju ( bērnudārza), kaut gan nekur normatīvajos aktos tāda pienākuma nav."

Jau vēstīts, ka Vārpiņš 25.februārī tiesai pieteica vairākus lūgumus.

Piemēram, lūgumu par lietiskā pierādījuma - čuguna vāka - atvešanu uz tiesas sēdi. Šādu lūgumu aizstāvis pamatoja ar nepieciešamību liecinieku nopratināšanas laikā apskatīt čuguna vāku, uzrādot un pārliecinoties, ka tas ir tas pats čuguna vāks. Tiesa lūgumu apmierināja.

Vārpiņš arī norādīja, ka krimināllietas materiālos nav atrodamas bērnudārza teritorijas shēmas un Rīgas domes (RD) Īpašuma departamentam tika pieprasīti attiecīgie dokumenti, taču tie nav iegūti, tadēļ advokāts lūdza izprasīt tos tiesai. Tiesa šo lūgumu apmierināja.

Tiesas sēdē liecības sniedza bērnudārza "Laimiņa" audzinātājas palīdze auklīte, kā arī bērnudārza  bijusī vadītāja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Rīgas pašvaldības 21.pirmsskolas izglītības iestādē "Laimiņa", Kalngales ielā 2,Vecmīlgrāvī, desmit metru dziļā kanalizācijas akā 2013.gada 14.martā iekrita trīsgadīga meitene, kas guva traumas. Negadījums noticis laikā, kad audzinātāja vedusi bērnus pastaigāties pa   bērnudārzapagalmu. Naktī bijis nozagts akas vāks, ko bērnudārza darbinieki nav pamanījuši.

BNS