foto: Publicitātes foto
Reālais Jāņa Ziņģīša Dabas spogulis galerijā “Jēkabs”
Jānis Ziņģītis. “Latviešu zvejnieki Venēcijā jūtas pilnīgi brīvi” (akvarelis/eļļa, 60x90 cm, 2023).
Kultūra
2023. gada 22. novembris, 05:49

Reālais Jāņa Ziņģīša Dabas spogulis galerijā “Jēkabs”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba iela 26/28) līdz 2. decembrim aplūkojama Jāņa Ziņģīša gleznu izstāde “Dabas spogulis”, kurā eksponētas gan mākslinieka jaunākās gleznas, gan iepriekšējo gadu veikums. Gleznu, kurā attēlota daba, var saukt par dabas spoguli, saka pats mākslinieks par šajā izstādītajiem darbiem.

“Spoguļojoties mēs dažkārt vēlamies sevi redzēt skaistāku, nekā patiesībā. Arī gleznā daba tiek izmainīta. Jo gribas taču, lai ir skaisti,” saka Jānis Ziņģītis, kurš ir viens no nedaudziem latviešu mūsdienu māksliniekiem, kurš ir uzticīgs reālisma žanram un izkopis to līdz pilnībai.

Viņa darbos realitāte atklājas ne tik daudz fotogrāfiskā vides atainojumā, kā meistarīgā sajūtu tvērumā. Šķiet, lūkojoties viņa ziemas gleznojumos mēs dzirdam kā gurkst sniegs un varam ieelpot spirgto ziemas gaisu. Varam pieskarties vasaras vakara miglas vāliem pļavā un izgaršot sāļo jūras gaisu.

foto: Publicitātes foto
Jānis Ziņģītis. “Iebrist pļavā” (akvarelis/eļļa, 90x120 cm, 2023).

Jānis Ziņģītis (1973) beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, kā arī mācījies ASV Dienvidmēnas universitātē; strādājis par tulku, zīmēšanas un gleznošanas skolotāju, skolas direktoru un šobrīd ir Nacionālās Mākslu vidusskolas direktors.