112
2023. gada 14. novembris, 10:40

Traģiskā autoavārija Mārupes novadā izgaismo senu problēmu, kam pasažieri nereti nepievērš ne mazāko vērību

Jauns.lv

Smagā avārija Mārupes novadā, kur saduroties vieglajai automašīnai ar satiksmes autobusu miruši divi cilvēki, bet vēl 18 ievainoti, izgaismojusi problēmu, par kuru runāts jau sen – nepieciešamību lietot drošības jostas arī autobusos. Tās var izglābt dzīvību un mazināt traumu smagumu. To, vai traģiskajā autoavārijā Mārupē satiksmes autobusa pasažieri bija piesprādzējušies, noteiks izmeklēšana. Tikmēr noteikumi jostas prasa lietot obligāti, ziņo LTV Panorāma. 

Lielākā daļa starppilsētas autobusu ir aprīkoti ar drošības jostām. Ja josta ir, noteikumi paredz, ka tā ir obligāti jāizmanto.

"Vadītājs ir atbildīgs par to, lai pasažieri būtu piesprādzēti. Ir arī ceļu satiksmes likumu normas par to, ka var tikt sodīti arī pasažieri," stāsta Juris Teteris, CSDD Kvalifikācijas departamenta vadītājs. 

Drošības jostas glābj dzīvības, samazina negadījumos gūto traumu smagumu, uzsver Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Viņš stāsta, ka ļoti liela daļa cietušo un bojāgājušo ir no tā, ka, ripojot autobusam, izkrīt ārā no izsistajiem logiem un autobuss uzkrīt virsū. 

Izmeklētāji noskaidros, vai pasažieri drošības jostas bija lietojuši arī Mārupē notikušajā avārija, kurā iekļuva satiksmes autobuss. 

Ceļu satiksmes drošības direkcijas statistika parāda, ka, neskaitot svētdien, 12. novembrī, notikušo avāriju, tikai šogad vien autobusu avārijās cietuši 23 pasažieri. Daži no viņiem smagi. Latvijā katru gadu notiek vairākas avārijas, kurās autobusu pasažieri gūst dažāda smaguma traumas. Un tomēr lielākā daļa joprojām starppilsētu autobusos nesprādzējas.

Autobusa šoferis Jānis novērojis, ka pēc atgādinājuma pasažieri lielākoties piesprādzējas.

Jauns.lv jau ziņoja svētdienas vakarā ceļu satiksmes negadījumā Mārupes novadā cietuši 17 cilvēki, bet bojā gājuši divi cilvēki.

Policija informē, ka svētdien ap plkst.17 Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Mārupes novadā, Salas pagastā uz autoceļa A10 noticis ceļu satiksmes negadījums - automašīnas "Mercedes-Benz" un autobusa "VDL" sadursme. 

Negadījumā dzīvību zaudēja automašīnas vadītājs un pasažieris. Negadījumā cietuši 17 cilvēki no autobusa, viņu vidū arī autobusa vadītājs. 

Avāriju, visticamāk, izraisīja vieglās automašīnas vadītājs, iebraucot pretējā joslā un frontāli saduroties ar pasažieru autobusu. Vieglā auto vadītājs nav bijis alkohola reibumā, bet to vēl precizēs ekspertīzē.