foto: REUTERS/SCANPIX
LIAA atbalstītam baltkrievu uzņēmējam kriminālprocess VDD
Baltkrievu uzņēmējam kriminālprocess par sankciju pārkāpšanu.
Sabiedrība
2023. gada 8. oktobris, 22:03

LIAA atbalstītam baltkrievu uzņēmējam kriminālprocess VDD

Jauns.lv

Par iespējamu sankciju pārkāpšanu Valsts drošības dienests (VDD) tur aizdomās baltkrievu uzņēmēju Latvijā, kurš šeit ienācis ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu pēc Baltkrievijas opozīcijas protestiem 2020.gadā, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

"de facto" ziņo, ka Igora Medveda firmai tagad drošībnieki piemērojuši arestu kapitāldaļām, lai vajadzības gadījumā tās nākotnē būtu iespējams konfiscēt. LIAA norāda, ka uzņēmumam tikai sniegts minimāls atbalsts, un jau gadu nekāda kontakta ar to neesot.

Medveda SIA "Nordwoc" reģistrēta Audēju ielā Vecrīgā, kur tā dala pastkastīti ar vēl vairākiem desmitiem firmu. Nekas vairs neliecina, ka kompānija darbotos, jo sazvanāma tā nav, arī mājaslapa jau dažas nedēļas nestrādā. Savukārt Uzņēmumu reģistrā lasāms, ka visas firmas kapitāldaļas arestējis Valsts drošības dienests, skaidro raidījums.

"de facto" uzsver, ka arestu kapitāldaļām Valsts drošības dienests piemēro ārkārtīgi reti. "Nordwoc" gadījumā tas izdarīts jūlijā. Nekādus komentārus par to Valsts drošības dienests nesniedz. Tomēr Latvijas Televīzijai zināms, ka drošībnieki "Nordwoc" īpašnieku Medvedu tur aizdomās par Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu un nelikumīgu stratēģiskas nozīmes preču pārvietošanu pāri Latvijas robežai, kas izdarīta lielā apmērā un grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

LIAA raidījumam norādījusi, ka "Norwdoc" bija piešķirta vairāk nekā 20 tūkstošu eiro liela nodokļu atlaide jaunuzņēmumu atbalsta programmā, taču firma neizpildīja likuma prasības un tādēļ atbalstu beigās nesaņēma. Savukārt pērn novembrī valsts par nepilniem astoņiem tūkstošiem eiro apmaksāja "Nordwoc" iespēju reklamēties izstādē "Smart City Expo" Barselonā.

Nekādas informācijas par VDD sākto kriminālprocesu LIAA rīcībā neesot.